Souhrn událostí uplynulých dní – 13. 6. 2011

Unikátní zpráva: Česká zelenina je naprosto zdravá

Zelenina z českých a moravských polí splňuje všechny bezpečnostní normy a lidem, kteří ji konzumují nic nehrozí. Takový je výsledek tříletého testování 56 vzorků zeleniny dodávané na tuzemský trh. Experti z Výzkumného ústavu rostlinné výroby a Vysoké školy chemicko technologické tak potvrdili to, o čem mluví tuzemští zemědělci - česká zelenina je zdravá a její konzumace nijak nemůže škodit lidem.

Potravinářům se nelíbí novela povolující domácí porážky skotu

Potravinářské komoře a zpracovatelům masa se nelíbí novela veterinárního zákona, která má mimo jiné umožnit domácí porážky skotu mladšího dvou let. Zpracovatelé se obávají, že maso z těchto porážek nebude sloužit jen pro vlastní spotřebu chovatele a posílí již existující nelegální obchod s masem. Český svaz zpracovatelů masa (ČSZM) to dnes uvedl v tiskové zprávě. Návrh v polovině března prošel prvním čtením ve sněmovně, v tomto týdnu by poslanci měli materiál projednat podruhé.

Vlastníci půdy a obce přicházejí o miliardy

Paradoxně, někteří vlastníci půdy platí daleko vyšší daně z pozemku než-li je jejich povinnost, tam, kde není aktualizovaná cena půdy podle vyhlášky č. 3/2008. Naopak tam, kde aktualizace proběhla, dochází často ke snížení oficiální ceny pro výpočet daně a chudnou obce. Česká republika má důmyslný a unikátní systém hodnocení půdy podle tzv. BPEJ - Bonitovaná Půdně Ekonomická Jednotka. Ta se skládá z pěti číselného kódu, který popisuje půdu a její kvalitu. První číslo ( 0-9) vyjadřuje klimatický region. Druhé a třetí číslo vyjadřuje kvalitu tzv. hlavní půdní jednotky (01-78).

Viník se konečně našel

Tak ho konečně našli! Viníkem všech problémů spojených s erozí zemědělské půdy za posledních mnoho let není nikdo jiný než Agrární komora České republiky spolu se Zemědělských svazem ČR. Alespoň to tvrdí ve 23. čísle týdeníku Zemědělec předseda Svazu marginálních oblastí Milan Boleslav. A jak došel k tomuto veskrze pozoruhodnému závěru? Na základě vlastního šetření zjistil, že příslušní úředníci ministerstva zemědělství, kteří připravovali zásady ochrany zemědělské půdy před erozí, dlouhodobě podléhali tlakům zástupců výše uvedených agrárních organizací.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info