Billa: Prodej okurek způsobený aférou přestal klesat

Pokles prodejů okurek způsobený obavami zákazníků z epidemie střevní nákazy v Německu se vrací k normálu, řekl dnes novinářům obchodní ředitel supermarketů Billa Petr Dupal. V souvislosti s aférou se řetězci snížily prodeje okurek pěstovaných běžným způsobem o pět až sedm procent, u biookurek se poptávka podle Dupala nezměnila. Někteří obchodníci s biopotravinami na začátku měsíce mluvili až o třicetiprocentním poklesu prodeje biozeleniny.

"V současné době se situace vrací zpět a prodej okurek dostává standardní trend, jaký jsme měli předtím, než krize nastala," uvedl Dupal.

Střevní epidemie šířená bakterií enterohemoragická E. coli (EHEC) si podle pondělních informací v Německu vyžádala už 35 obětí. Spolu s dřívější obětí ve Švédsku je to 36 mrtvých. Prvotní podezření, že zdrojem nemoci jsou španělské biookurky, bylo na základě testů vyvráceno. Podle prodejců a pěstitelů přesto ovlivnilo rozhodování zákazníků při nakupování. Němečtí experti při pátrání po původci nákazy zúžili podezření na tři konkrétní druhy klíčků - brokolice, česneku a pálivých papriček.

Řada bioproducentů se informacemi, které se na přelomu května a června objevily v médiích cítí poškozena. Podle některých mohlo jít dokonce o cílenou kampaň proti biopotravinám, jejichž prodeje stále stoupají a konkurují potravinám konvenčním.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info