Souhrn událostí uplynulého dne – 14. 6. 2011

Bakterie E. coli: zdraví ohrožují klíčky brokolice, česneku a paprik

Němečtí experti pátrající po původci nákazy bakterií E. coli, jež se patrně rozšířila z farmy v dolnosaském Bienenbüttelu, vysledovali, že tamní infikovaní zaměstnanci pojídali klíčky brokolice, česneku a pálivých paprik známých jako beraní rohy. Dolnosaská ministryně zdravotnictví Aygül Özkanová oznámila, že v podezření na zdroj nákazy jsou výhonky tří zmíněných druhů zeleniny. Ve větším množství je jedlo pět nemocných nebo pozitivně testovaných zaměstnankyň farmy v Bienenbüttelu.

Billa: Prodej okurek způsobený aférou přestal klesat

Pokles prodejů okurek způsobený obavami zákazníků z epidemie střevní nákazy v Německu se vrací k normálu, řekl dnes novinářům obchodní ředitel supermarketů Billa Petr Dupal. V souvislosti s aférou se řetězci snížily prodeje okurek pěstovaných běžným způsobem o pět až sedm procent, u biookurek se poptávka podle Dupala nezměnila. Někteří obchodníci s biopotravinami na začátku měsíce mluvili až o třicetiprocentním poklesu prodeje biozeleniny.

Zemědělci letos vydělávají o něco víc, vyjma prasat a drůbeže

Zemědělci v Česku teď dostávají za rostlinnou produkci zaplaceno lépe než loni. Vyšší jsou ceny u obilovin a řepky, zlepšuje se i zpeněžení mléka. U prasat se ale cena od ledna do dubna drží u 26,60 korun za kilogram živé hmotnosti, což je méně než v roce 1992. To je hluboká ztráta, řekl ČTK na dnešním zasedání výboru Zemědělského svazu ČR ve Větrném Jeníkově předseda svazu Miroslav Jirovský. Špatná situace je podle něj i u drůbeže.

Povolení domácích porážek skotu ohrožuje zdraví lidí a zvířat

Potravinářská komora ČR a Česky svaz zpracovatelů masa upozorňují na zvýšené riziko hrožení zdraví lidí i zvířat v případě povolení domácích porážek skotu mladšího 24 měsíců. Obě organizace se obávají, že maso z doma poraženého skotu nebude sloužit pouze pro vlastní spotřebu chovatele, ale zintenzivnila již dnes existující nelegální obchod s masem. Dle odhadů Českého svazu zpracovatelů masa pochází ze skotu poráženého tzv. ve službě na schválených jatkách a je určeno pro soukromé nebo i komerční využití chovatelem dosahuje ročně přibližně 3000 tun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info