Lidé už opět nakupují okurky

Začátkem června poklesl prodej zeleniny kvůli obavám v souvislosti se střevní nákazou až o třicet procent. Dnes už se podle obchodníků prodej začíná vracet k normálu.

Pokles prodeje okurek způsobený obavami zákazníků z epidemie střevní nákazy v Německu se zastavil, prodej se vrací k normálu, řekl dnes novinářům obchodní ředitel supermarketů Billa Petr Dupal. Podle dnešního vyjádření PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců prodej biozeleniny od tuzemských pěstitelů v některých případech dokonce roste. Někteří obchodníci s biopotravinami na začátku měsíce mluvili až o třicetiprocentním poklesu prodeje biozeleniny.

V souvislosti s aférou se Bille snížily prodeje okurek pěstovaných běžným způsobem o pět až sedm procent, u biookurek se poptávka podle Dupala nezměnila.„V sou­časné době se situace vrací zpět a prodej okurek dostává standardní trend, jaký jsme měli před tím, než krize nastala,“ uvedl Dupal.

Domácí produkty

Prezident Agrární komory Jan Veleba dnes zopakoval své dřívější vyjádření, že aféra může paradoxně pomoci českým zemědělcům a výrobcům potravin. Ovlivní prý totiž rozhodování spotřebitelů při nákupu potravin. Ti se budou více než doposud zajímat o jejich původ a preferovat domácí produkty. „My jsme tady od toho (čeští pěstitelé), abychom toho využili a abychom se pokusili ten malý objem, který nám u zeleniny na trhu zbyl, zvětšit,“ dodal. Podle odhadů Zelinářské unie z loňského roku už více než 60 procent zeleniny na tuzemském trhu pochází z dovozu.

Růst zájmu o produkci tuzemských pěstitelů potvrdila manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová. „U některých zelinářů zaznamenáváme nárůst prodeje, u některých stagnaci. Nikdo z nich vyjma Country Life nezaznamenal pokles prodeje, ba naopak,“ uvedla. Společnost Country Life do Česka dovezla španělské biookurky, které byly v Německu označeny za původce nákazy, což ovšem pozdější testy vyvrátily.

Střevní epidemie šířená bakterií enterohemoragická E. coli (EHEC) si podle pondělních informací v Německu vyžádala už 35 obětí. Spolu s dřívější obětí ve Švédsku je to 36 mrtvých. Prvotní podezření, že zdrojem nemoci jsou španělské biookurky, bylo na základě testů vyvráceno. Podle prodejců a pěstitelů přesto ovlivnilo rozhodování zákazníků při nakupování. Němečtí experti při pátrání po původci nákazy zúžili podezření na tři konkrétní druhy klíčků – brokolice, česneku a pálivých papriček.

Podle některých bio producentů se jednalo o cílenou kampaň

Řada bioproducentů se informacemi, které se na přelomu května a června objevily v médiích, cítí poškozena. Podle některých to mohla být dokonce cílená kampaň proti biopotravinám, jejichž prodej stále stoupá a které konkurují potravinám konvenčním.

Jak dnes řekl Jiří Urban z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), hospodaření ekofarmářů podléhá velmi přísnému systému kontrol.

„My kontrolujeme zhruba pět procent ekologických zemědělců, děláme takzvanou úřední kontrolu, kterou nám předepisuje Evropská unie. Navíc každý ekozemědělec je jednou ročně kontrolován privátní certifikační organizací,“ uvedl. Za dva roky, po které ÚKZÚZ dozor provádí, nebyla podle Urbana kromě případu kontaminace ve skladech u krmné kukuřice, který se nyní řeší, zjištěna žádná závažná porušení pravidel směrem ke spotřebitelům

„Ta zjištění, ke kterým jsme došli, byla zejména formálního charakteru,“ uvedl Urban. Za příklad nejčastějších prohřešků uvedl například chybějící evidencí o hospodaření, používání konvenčních osiv bez výjimky či podle pravidel ekologického zemědělství nedostatečné výběhy pro hospodářská zvířata.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info