Jahody dozrály dřív. Díky suchu

Pokud je v České republice nějaké typické červnové ovoce, jsou to jahody a třešně. Díky vedrům a suchu, které se drží ve vyškovské kotlině, letos však oba druhy ovoce začaly dozrávat už v květnu. Pro milovníky letního ovoce je to sice dobrá zpráva, zemědělci z toho však takovou radost nemají.

Sucho a vedro plodinám neprospívá. Přesně před rokem přitom zemědělci a zahrádkáři řešili úplně opačný problém. Kvůli přívalovým dešťům velká část úrody shnila.

Třicetistupňové květnové teploty popohnaly ovoce, které jindy dozrává až v polovině léta. „Jahody v předstihu nejméně o čtrnáct dní, třešně jsou už červené. Bohužel ostatní rostliny trápí sucho, protože tady ve vyškovské kotlině příliš neprší, většinou to spadne kolem,“ upozornil člen zahrádkářského svazu z Vyškova Josef Horák.

Mnoho rostlin navíc podle něj zničily letošní jarní mrazy, které spálily květy jahodníků i vinné révy. „Nejhůř dopadly ořešáky, které letos nebudou mít prakticky žádnou úrodu nebo úplně minimální,“ podotkl Horák.

Vydatnějšího deště se Vyškovsko dočkalo teprve nedávno, na rozdíl od ostatních částí Jihomoravského kraje. „Přišlo to v pravou chvíli, takže nemůžu říct, že sucho bylo úplně tragické, i když v zemi samozřejmě je, déšť zavlažil jen povrch. Naštěstí to nebyla žádná bouřka s krupobitím, která spíš ubližuje, než pomáhá,“ myslí si předseda představenstva společnosti Agros Vyškov – Dědice Cyril Sigmund.

Loni přívalové deště, letos sucho

V porovnání s loňským rokem je však spokojený. „Vzhledem k tomu, že loni přišly přívalové deště a úroda hnila a plesnivěla, tak letos je to zatím docela dobré. Jen nesmí sucho trvat ještě delší dobu. V takovém případě totiž bude ohrožená úroda obilí, které sucho snáší špatně, zrnka jsou potom malá a scvrklá,“ řekl Sigmund.

Hlavní agronom Zemědělského družstva Rostěnice Pavel Šlimar si nicméně myslí, že zatím není situace nijak kritická. „Teď nám tu napršelo docela dost vody. Není to sice ideální, ale žádné velké problémy s úrodou zatím nevidím. Jen nesmí přijít další suché období,“ podotkl Šlimar.

Na Vyškovsko zatím podle zemědělců nedorazila ani panika způsobená výskytem smrtícího viru v Německu. „Lidi trápí, že zatím nikdo neodhalil původ nákazy. Ale nemyslím si, že kvůli tomu přestávají kupovat a jíst zeleninu, aspoň jsem si toho ve svém okolí nevšiml. Řekl bych, že lidé z menších měst a vesnic ví, co jí, a tak je hrozba nákazy nijak zvlášť netrápí,“ doplnil předseda představenstva Agrosu Sigmund.

Jeho domněnku potvrzuje i Martin Šťastný z ekofarmy ve Slavkově u Brna. „Vůbec se nám nestává, že by si lidé kupovali méně zeleniny ze strachu před nákazou. Naše výrobky jsou zdravotně nezávadné a třeba okurky, ze kterých jde na lidi teď největší strach, momentálně vůbec v nabídce nemáme,“ řekl Šťastný.

Počasí v příštích dnech

Meterologové slibují, že ve druhé polovině června a začátkem července bude pro zemědělce počasí příznivé. Očekávají převážně oblačno a časté přeháňky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info