Souhrn událostí uplynulého dne – 15. 6. 2011

Země Visegrádské čtyřky se shodují, že zastropování přímých plateb by žádoucímu zjednodušení SZP nepomohlo

Představitelé zemědělských resortů Visegrádské čtyřky rozšířené o Bulharsko a Rumunsko se shodli na tom, že navrhované zastropování přímých plateb podle velikosti podniků jde proti úsilí o zjednodušení Společné zemědělské politiky. Jednali také o kompenzacích pro pěstitele zeleniny v souvislosti s aférou E.coli. Sjednotili se na požadavku nediskriminačních kompenzací, které by proporcionálně zohlednily ztráty utrpěné zemědělci v jednotlivých členských státech.

Příjem Žádostí o dotace z OP Rybářství v 10. kole se prodlužuje do 27. června 2011

V rámci desátého kola Operačního programu Rybářství 2007 - 2013 žadatelé předkládají Žádosti o dotace na projekty v opatření 3.2. Opatření na ochranu a rozvoj vodních živočichů a rostlin, záměr b) vysazování úhoře říčního (Anguilla anguilla). Ministerstvo zemědělství má zájem, aby Český rybářský svaz (dále jen „ČRS“) vysazoval úhoře do revírů na vodních tocích a ČR tak plnila svůj závazek vůči EK dle schváleného Plánu managementu úhoře.

EK: Farmáři dostanou na škody za bakterii 210 milionů eur

Evropští producenti vybraných druhů zeleniny získají z rozpočtu EU 210 milionů eur (přes pět miliard korun) na odškodnění za ztráty spjaté se šířením nebezpečné bakterie EHEC. Oznámila to dnes po jednání expertů členských zemí EU Evropská komise. Zatím ale není jasné, do jaké výše ztrát bude odškodnění vypláceno. Rozhodnutí o tom by mělo padnout až ve druhé půlce července. "Dnešní řídící výbor odhlasoval balíček naléhavé pomoci pro pěstitele čerstvé zeleniny ve výši 210 milionů eur."

EU kritizuje Rusko kvůli pokračujícímu embargu na zeleninu z EU

Evropská komise dnes kritizovala Rusko kvůli tomu, že Moskva i nadále zakazuje dovoz čerstvé zeleniny ze zemí Evropské unie kvůli nebezpečné bakterii způsobující vážné střevní problémy. Před několika dny přitom Rusko slíbilo, že embargo vyhlášené 2. června zruší. "Komise dnes vyjádřila velkou nespokojenost se skutečností, že zatím nebylo odstraněno embargo, jak bylo na summitu (EU-Rusko) rozhodnuto prezidentem (Dmitrijem) Medveděvem a předsedou (Evropské komise Josém) Barrosem."

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info