Farmáři letos vydělají, ceny rostou

Čeští zemědělci dostávají za rostlinnou produkci zaplaceno lépe než loni.

Vyšší jsou ceny u obilovin a řepky, zlepšuje se i zpeněžení mléka. Horší je situace u prasat. Cena se od ledna do dubna drží u 26,60 korun za kilogram živé hmotnosti, což je méně než v roce 1992. „To je hluboká ztráta,“ uvedl včera předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský. Špatná situace je podle něj i u drůbeže.

Podle Jirovského se ceny všech zemědělských komodit v tomto roce poprvé dostaly výš, než byly před vstupem Česka do Unie. Od ledna do dubna to bylo v průměru o pětinu. Růst se však týká jen rostlinné produkce, která vykazuje navýšení o 37 procent.

Velké rozdíly

„V živočišné výrobě jsou ceny o jedno procento pod úrovní předvstupního období,“ upřesnil předseda. Podle něj i tak začali zemědělci letošní rok s podstatně lepší náladou. „Výsledky jsou nadějné. Vyjma chovu prasat a drůbeže,“ shrnul. To se projevuje na úbytku prasat. Jen za minulý rok jich bylo v českých chovech méně o 160 tisíc. Jirovský připomněl, že vláda už schválila posílení zemědělství o 1,1 miliardy korun z Pozemkového fondu, z toho 540 milionů by mělo jít do chovu prasat. Návrh ovšem musí do sněmovny.

Hovězí se nevyplácí

Chovatelům se teď příliš nevyplácí ani produkce hovězího masa. „Hovězí se mírně zotavilo, ale pořád je na hranici ekonomické únosnosti,“ zhodnotil Jirovský. Spokojeni nejsou domácí producenti vajec.

Ceny obilí by podle odhadu svazu letos klesat neměly, přestože se očekává o něco vyšší sklizeň. V posledních měsících se oživuje cena mléka. Hranice osmi korun za litr byla v Česku překročena loni v prosinci, teď chovatelé dostávají za litr kolem 8,30 Kč, což jim umožňuje výdělek. Třetí nejvyšší objem tržeb, po mléku a obilí, by zemědělcům měla přinést řepka. „Z důvodu nepříznivého počasí v loňském roce v době setí řepky lze letos u nás očekávat mírně nižší sklizeň,“ uvedl Jirovský.

Určitý dopad na ceny podle něj může mít chystané setkání ministrů zemědělství. Podle Jirovského se tam má jednat o omezení podpor pro biopaliva v Evropské unii.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info