Tisková zprávy z 9. zasedání výboru Zemědělského svazu ČR konaného společně s kontrolní komisí svazu dne 14. června 2011 ve Větrném Jeníkově

Výbor se zejména zabýval aktuálními problémy českého zemědělství, uvedenými v Zelené zprávě za rok 2010 a reformou Společné zemědělské politiky EU po roce 2013. K těmto záležitostem se rovněž vyjádřili senátor Ing. Petr Šilar, náměstek ministra pro komoditní úsek Ing. Karel Tureček a bývalý eurokomisař JUDr. Pavel Telička.

Zelené zprávy jsou cennými dokumenty, které komplexně hodnotí stav českého zemědělství ve všech produkčních, ekonomických, environmentálních a sociálních vlivech a dopadech. Zpráva za rok 2009 definovala dopady světové hospodářské krize na české zemědělství s tím, že uvedený rok byl z hlediska propadu cen zemědělských výrobců o cca 25% a z hlediska vzniklých ekonomických problémů nejhorším od vstupu ČR do EU.

Zpráva za rok 2010 uvádí, že v uplynulém roce došlo v českém zemědělství k mírnému zlepšení, ke kterému zejména přispělo meziroční zvýšení cen zemědělských výrobců o 5,4%, z toho cen rostlinných komodit o 6,3 % a živočišných komodit o 4,4%. Z živočišných komodit vzrostla cena mléka, u ostatních byl zaznamenán pokles.

Hodnota produkce v odvětví zemědělství v roce 2010 vykázala meziročně mírný růst o 0,8%, který ale nekompenzoval značný propad produkce v roce 2009. Určitý růst v roce 2010 zaznamenala hodnota produkce obilovin o 15% a olejnin o 7,2%. Pokles zaznamenala hodnota živočišné produkce o 4,1%, zejména vlivem poklesu hodnoty jatečné produkce o téměř 16%.

Hodnota podnikatelského důchodu dosáhla v roce 2010 výše 6,2 mld. Kč, což je oproti roku 2009 nárůst o 2,6 mld. Kč. Za roky 2007 a 2008 bylo ale dosaženo podstatně vyššího podnikatelského důchodu v řádech cca 10 mld. Kč. Rovněž záporný schodek bilance agrárního zahraničního obchodu se meziročně zvýšil o 5,8 mld. Kč na rekordních 33,2 mld. Kč. Příčina zvýšení schodku zejména spočívá ve stále se snižující živočišné produkci a stále nižší soběstačnosti ČR v základních agrárních komoditách mírného pásma.

Z uvedeného vyplývá, že české zemědělství je poznamenáno nerovnoprávnými podmínkami při vstupu do EU, že se stále vypořádává s důsledky hospodářské recese a že proces stabilizace je dlouhodobou záležitostí s tím, že výrazný pokles živočišné produkce je v některých případech procesem nevratným. Proto ČR musí v rámci reformy SZP EU po roce 2013 zabezpečit stabilizaci a vytvořit podmínky pro zvýšení produkčního rozměru českého zemědělství. V souvislosti s tím je třeba prosadit některá opatření, zejména:

- Odmítnout zastropování přímých plateb.

- Prosazovat přechodné období navýšení prostředků na rozvoj venkova pro země EU - 12 jako kompenzaci přechodného období pro vyšší přímé platby pro většinu původních zemí EU-15.

- Pro udržení konkurenceschopnosti ohrožených sektorů pro rok 2011 prosadit navýšení národních doplňkových plateb TOP-UP.

- Počínaje rokem 2012 nahradit výplaty TOP-UP platbami ve výši min. 3,5% z přímých plateb plně hrazených z prostředků EU v rámci čl. 68

- Prostřednictvím národních podpor posílit konkurenceschopnost chovů prasat a drůbeže.

Společné zasedání výboru a kontrolní komise také rozhodlo, že Zemědělský svaz ČR na svých dalších jednáních s příslušnými ministry a  orgány státní správy svoje aktivity zaměří na:

-Jednání s ministrem zemědělství ČR a dalšími členy vlády o realizaci oprávněných požadavků pro zabezpečení produkčního rozměru českého zemědělství a výhodnější pozici ČR v rámci reformy SZP po roce 2013 - zejména odmítnutí zastropování přímých plateb, navýšení TOP-UP pro rok 2011, od roku 2012 nahrazení TOP-UP článkem 68 a posílení konkurenceschopnosti chovu prasat a drůbeže

- O zrušení navýšení DPH u potravin na 14,5% a dále na 17,5%

- Zapojí se do přípravy kapitoly 329 MZe státního rozpočtu pro rok 2012,

- Bude uplatňovat požadavek na navýšení zdrojů do PGRLF pro úhradu části úroků na modernizaci zem. Podniků v oblastech, které nejsou dotovány z Programu rozvoje venkova.

Zemědělský svaz České republiky

Hybernská 38

110 00 Praha 1

V Praze dne 16.6.2011

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info