Souhrn událostí uplynulého dne – 16. 6. 2011

Zemědělci mohou žádat o dotace na technologie snižující emise amoniaku

Zájemci si mohou požádat o podporu z Operačního programu Životního prostředí (OPŽP) na investice do technologií, které snižují emise amoniaku do ovzduší. Podporu vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí České republiky (SFŽP). Zemědělci mohou podporu využít zejména pro snížení emisí amoniaku ze stájí, chovů prasat, chovů drůbeže a také na pořízení technologií, které znečišťování ovzduší snižují a dají se využít na skládkách statkových hnojiv a při aplikaci těchto hnojiv na pole.

Lesy v EU pokrývají 40 procent půdy, v ČR je to jen 34 procent

Lesy v Evropské unii pokrývají kolem 40 procent veškeré půdy, ukázala zveřejněná data Evropského statistického úřadu (Eurostat) za rok 2010. V Česku je to však méně, jen něco kolem 34 procent. Češi jsou na tom ale, co se zalesnění jejich země týká, stále ještě o poznání lépe než třeba Malťané. Tam lesy či plochy osázené stromy pokrývají ani ne 0,5 procenta půdy tohoto středomořského ostrova. V Nizozemsku je to jen 11 procent, v Irsku a v Británii shodně 12 procent.

Sarkozy chce po zemích G20 zemědělskou databázi

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy navrhuje, aby se ministři zemědělství nejrozvinutějších zemí G20 příští týden v Paříži dohodli na zavedení zemědělské databáze. Ta by shromažďovala a uchovávala informace, na které trh citlivě reaguje. Šlo by třeba o stavy zásob potravin. Sarkozy to dnes řekl před zástupci zemědělských organizací v sídle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Farmáři letos vydělají, ceny rostou

Čeští zemědělci dostávají za rostlinnou produkci zaplaceno lépe než loni. Vyšší jsou ceny u obilovin a řepky, zlepšuje se i zpeněžení mléka. Horší je situace u prasat. Cena se od ledna do dubna drží u 26,60 korun za kilogram živé hmotnosti, což je méně než v roce 1992. „To je hluboká ztráta,“ uvedl včera předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský. Špatná situace je podle něj i u drůbeže. Podle Jirovského se ceny všech zemědělských komodit v tomto roce poprvé dostaly výš, než byly před vstupem Česka do Unie.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info