Odhad globální sklizně obilovin byl mírně snížen

Mezinárodní rada pro obilí snížila prognózu světové sklizně pšenice v roce 2011 oproti minulému měsíci o 1 mil. t na 672 mil. t.

Mezinárodní rada pro obilí (IGC) snížila svou prognózu světové sklizně pšenice v roce 2011 oproti minulému měsíci o 1 mil. t na 672 mil. t. To by však stále bylo o 22 mil. t více než v předchozím roce a jednalo by se o třetí největší sklizeň pšenice v historii. IGC ale poukazuje na to, že jak v EU, tak i v některých oblastech USA a Číny je výrazný srážkový deficit. Globální poptávku po pšenici odhaduje IGC rovněž na 672 mil. t, což je o 10 mil. t více než v předchozím roce. Za příčinu výraznějšího vzestupu je považována vyšší poptávka v potravinářském sektoru v prahových zemích.

U kukuřice předpovídá Rada pro hospodářský rok 2011/12 vzhledem k rozšíření ploch o 3 mil. ha rekordní sklizeň ve výši 847 mil. t (2010/11: 809 mil. t). Navzdory výraznému vzestupu nabídky se však u kukuřice 2011/12 opět ukazuje deficitní situace v zásobování, protože spotřeba rovněž silně stoupá. Podle odhadů IGC bude v příští sezóně celosvětově potřeba 854 mil. t, což je o 11 mil. t více než v předchozím roce a o 7 mil. t více, než se pravděpodobně sklidí.

Neue Landwirtschaft, 2011, č. 5, s. 10

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info