Rusko je připravené zrušit zákaz dovozu zeleniny z EU

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso po skončení summitu EU a Ruska v Nižném Novgorodu oznámil, že Rusko hodlá zrušit zákaz dovozu zeleniny z EU, který byl zaveden začátkem června v reakci na krizi způsobenou EHEC

Rusko je připravené zrušit zákaz dovozu zeleniny z EU. To oznámil předseda Evropské komise José Manuel Barroso minulý pátek v návaznosti na summit Evropské unie a Ruska v Nižném Novgorodu. Moskva zavedla omezení začátkem června v reakci na krizi způsobenou EHEC.

Komisař EU pro obchod Karel de Gucht, který se rovněž summitu zúčastnil, toto rozhodnutí uvítal. Uvedl, že účastníci se shodli na urychleném zřízení certifikačního systému pro exporty zeleniny z EU do Ruska. Detaily by měly být společně s ruskými úřady vypracovány co nejdříve.

Oznámení se uskutečnilo jen několik hodin poté, co německé úřady zrušily varování před konzumací okurek, rajčat a listového salátu. Ještě předtím ruský premiér Vladimir Putin v Moskvě konstatoval, že vláda nepovažuje omezení dovozů zeleniny z EU za šťastné rozhodnutí, protože domácí producenti zeleniny by nemohli z toho plynoucí deficit sezónní nabídky kompenzovat.

Produkce zeleniny v Rusku by v letošním roce podle aktuálních prognóz mohla činit okolo 13 mil. t. V suchém roce 2010 to bylo jen 12,1 mil. t. Podle ruské ministryně zemědělství Jeleny Skrynnik může být raná zelenina dovážena z Uzbekistánu, Ukrajiny, Ázerbajdžánu, Tádžikistánu a Kazachstánu, ale také z Turecka, Číny, Íránu a Pákistánu. V současné době je nabídka zeleniny dostatečná a ceny jsou stabilní.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Russland-zur-Aufhebung-des-Importverbots-fuer-EU-Gemuese-bereit-347790.html

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info