Souhrn událostí uplynulých dní – 17. – 19. 6. 2011

Odhad globální sklizně obilovin byl mírně snížen 

Mezinárodní rada pro obilí (IGC) snížila svou prognózu světové sklizně pšenice v roce 2011 oproti minulému měsíci o 1 mil. t na 672 mil. t. To by však stále bylo o 22 mil. t více než v předchozím roce a jednalo by se o třetí největší sklizeň pšenice v historii. IGC ale poukazuje na to, že jak v EU, tak i v některých oblastech USA a Číny je výrazný srážkový deficit. Globální poptávku po pšenici odhaduje IGC rovněž na 672 mil. t, což je o 10 mil. t více než v předchozím roce.

ČSÚ: V obchodech zdražila jablka, výrazně zlevnily papriky 

V českých obchodech v uplynulých čtyřech týdnech nejvíce podražila jablka. Zákazníci za ně zaplatili v průměru o téměř osm procent více. Naopak výrazně levněji mohli nakoupit rajčata, banány nebo papriky, jejichž cena klesla o více než 41 procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Jablka zdražila o více než dvě koruny na průměrných 32,37 koruny za kilogram. Dražší byl i šunkový salám, jehož cena za kilogram stoupla o více než šest korun na 118,68 Kč.

Ceny zemědělských komodit v tomto desetiletí porostou 

Ceny zemědělských komodit v období let 2011 až 2020 ve srovnání s předchozí dekádou porostou. Důvodem je rostoucí poptávka po potravinách a pohonných hmotách a zvyšování nákladů na energii. Ceny hlavních zemědělských komodit by však již neměly stoupat na rekordy z nedávné doby, protože prudký růst cen vyvolal také zvýšení produkce. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnily Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Zelenina oblíbená i nadále 

Každý zemědělec je zároveň také spotřebitelem, proto se webový portál agrarheute.com rozhodl zjistit, zda ovlivnil výskyt závažných střevních onemocnění vyvolaných enterohemoragickými E.coli spotřebitelské chování zemědělců. Většina odpověděla, že nikoliv. Průjmy, nevolnost, zvracení a bolesti břicha až po selhání ledvin, chudokrevnost a nedostatek krevních destiček - symptomy infekce enterohemoragickými E.coli. Anketa měla zmapovat, za jak nebezpečnou situaci považují sami spotřebitelé.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info