Ekologické zemědělství – budoucnost Indie?

Rostoucí zájem o biopotraviny nabízí zemědělcům zvýšené příjmy a vyšší výnosy, kritici nicméně tvrdí, že ekologické zemědělství není odpověď na rychle rostoucí poptávkou po potravinách v Indii

Dosud živořící indičtí farmáři začínají profitovat z rostoucího zájmu o biopotraviny. Nejenže příjmy z ekologických ploch podle expertů rostou o 30 až 200 procent, ale také se výrazně zvyšují výnosy, jakmile je pesticidy otrávená půda kultivována přirozenými způsoby hospodaření.

Ekologické zemědělství se v Indie výrazně rozšířilo teprve před asi sedmi lety. Zemědělci se obracejí zpět k tradičním zemědělským metodám z několika důvodů.

Za prvé, farmáři získají 10 až 20 procent cenou prémii prodejem bioproduktů do zahraničí nebo ve stále bohatších indických městech, jejichž obyvatelé inklinují směrem ke zdravému životnímu stylu a mají stále větší obavy z toxických potravin.

Za druhé, ceny pesticidů a hnojiv raketově rostou díky drahé ropě, a úvěry, které si farmáři berou na nákup drahých geneticky modifikovaných osiv, mnohé z nich tlačí do dluhové spirály. Neschopnost splácet dluhy tisíce indických farmářů dohání k sebevraždám. Ekologické zemědělství snižuje vstupní náklady až o 70 procent díky využití levnějších, přírodních zdrojů, jako je hnůj, na místo umělých hnojiv.

Za třetí, indičtí zemědělci trpí škodlivými dopady „zelené revoluce“, která nekontrolovaným používáním pesticidů a hnojiv od 60tých let minulého století měla zajistit zvýšení výnosů a omezení hladomoru. Desítky let používání pesticidů a umělých hnojiv si vzali ohromnou daň v podobě zničené půdy.

„Moderní, průmyslový způsob hospodaření způsobil v zemi katastrofu. Nadužívání chemických látek změnilo původně úrodnou půdu v kyselou a tvrdou, což znamená, že pro udržení výnosů potřebuje ještě více, což je ale velmi drahé," říká Singh Narendra ze sdružení Organic India. „Chemikálie zabily největší civilizaci v oblasti zemědělství - žížaly, které produkují nejlepší půdu pro růst.“

Mnozí zemědělci mají obavu udělat první krok k přechodu na ekologické hospodaření, protože se obávají poklesu výnosů v počátečním období. Dobré výsledky se obvykle projevují až po třech letech. Přesto domácí spotřeba biopotravin roste o 500 až 1000 procent za rok, ale představuje pouze 0,1 procenta trhu s potravinami.

Na rozdíl od Evropy, moderní zemědělské revoluce nemá v Indii dlouhou historii, což znamená, že zemědělci si dokázali uchovat znalosti pro pěstování bez moderních chemických vstupů. Zatímco kritici namítají, že ekologické zemědělství není odpovědí na rostoucí poptávkou Indů po potravinách, zastánci říkají, že je jedinou udržitelnou cestu pro chudé zemědělce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info