Souhrn událostí uplynulého dne – 20. 6. 2011

Zaměstnanců v lesnictví loni dále ubylo, mzdy vzrostly o 6 pct

Počet lidí pracujících v českém lesnictví se loni meziročně snížil o 5,6 procenta na 15.150. Průměrná měsíční mzda v odvětví vzrostla přibližně o šest procent na 21.074 Kč, a rostla tak rychleji než průměrný plat v celém národním hospodářství, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Úbytek zaměstnanců v lesnictví je dlouhodobou záležitostí. Průměrný plat v oboru pak dlouhodobě zaostává za průměrem celé ekonomiky. "Počet zaměstnanců v lesnických činnostech se snižuje permanentně od roku 1989. Je to většinou v důsledku nárůstu zaměstnávání živnostníků."

Babiš míří do čela českých mlékařů. Uchází se o mlékárnu v Hlinsku

Společnost Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše se chystá koupit Mlékárnu Hlinsko. Ve svém pondělním vydání to píše týdeník Euro, podle kterého by se Agrofert tak stal největším zpracovatelem mléka v Česku. "O Hlinsko se zajímáme," citovalo Euro Babiše. Podnikatel nicméně popřel, že za mlékárnu nabídl 400 milionů korun. Většinová majitelka čtvrté největší tuzemské mlékárny prodávající své výrobky pod značkou Tatra, Daniela Domáčková, potvrdila, že s Babišem se jedná o prodeji.

Ano, půda je základem

Nechci donekonečna polemizovat s těmi, kdo mají klapky na očích a neumí vnímat objektivní jevy. Anebo umí a brání jim v tom politika. Názory typu ne komodity, ale půda - připomínají debatu o tom co bylo dříve, jestli vejce nebo slepice. Zkusím se proto k půdě, jejímu ždímání, vyjádřit poněkud komplexněji. Po vzniku samostatného Československa 28. října 1918 přišla první pozemková reforma, jejíž cílem bylo umožnit vlastnictví půdy masám rolníků.

Pivovary založily fond, který má chránit české pivo

Tuzemské pivovary založily fond, který má chránit české pivo. Pivovarníci vyrazili pod heslem "České pivo - naše pivo" proti laciným dovozům a na podporu v Evropské unii chráněného zeměpisného označení České pivo. Uvedly to Hospodářské noviny. Podle listu pivovary chystají marketingové projekty, získaly podporu ministerstva zemědělství a několik velkých pivovarů a největší sladovny v Česku - Souffle - založily Sdružení na podporu českého piva.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info