Fuksa odvolal náměstka pro lesy Nováka

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) odvolal svého náměstka pro lesní hospodářství Jiřího Nováka. Informaci E15 potvrdila mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková. Novák ve funkci působil od ledna 2009, kdy ministerstvo vedl Petr Gandalovič (ODS). Novák tehdy kvůli postu na ministerstvu opustil pozici generálního ředitele státních Lesů ČR, v níž jej vystřídal současný šéf lesů Svatopluk Sýkora.

„Souvisí to (odvolání Nováka) s tím, že se ministerstvo chce nyní více zaměřit na sociální a environmentální funkce lesů, což bude i novým tématem letošního roku. Diskuse na tato témata se vede dvacet let a zatím bez závěru,“ uvedla Dvořáčková bez dalších podrobností k Novákovu odchodu a k jeho důvodům.

Novák před dvěma a půl lety nahradil na pozici náměstka MZe Karla Trůbla, který byl odvolán na základě předchozí dohody s Gandalovičem k poslednímu prosinci 2008. Novák byl pátým ředitelem Lesů ČR od roku 2003, kdy tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD) odvolal dlouholetého šéfa firmy Jiřího Olivu.

Novák se ve funkci ředitele LČR i na pozici náměstka na ministerstvu zabýval zejména do té doby kontroverzními tendry na pěstební a těžební práce v Lesích ČR, kterým patří polovina lesů v Česku. V posledních měsících tak obhajoval novou koncepci hospodaření Lesů ČR, takzvanou Dřevěnou knihu.

Podle ní státní podnik vypsal takzvaný velký tendr na pěstební práce, těžbu a prodej dřeva od příštího roku, který se bude posléze senátním způsobem odehrávat vždy na pět let na pětině území, a to formou při pni, tedy, že firmy budou dřevo těžit a zároveň jej i prodávat. Pětinu vytěženého dřeva budou muset firmy nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, což by mělo zajistit to, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele.

První kolo tendru, který i v nové podobě kritizují ekologické Hnutí Duha nebo některé dřevozpracovatelské organizace, začalo před dvěma týdny. Celkem 66 lesnických firem podalo 4132 přihlášek. Odhadovaná cena zakázky je 7,6 miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info