Bioakademie 2011 ve znamení praktických exkurzí

Po tři dny účastníci letní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2001 budou nahlížet přímo do praxe. V rámci odborných exkurzí navštíví sedm podniků, kde budou mít možnost porovnat fungování ekologického zemědělství v České republice a v Rakousku. Zajímavé zkušenosti nabídne také exkurze do restaurace Rebio. Koncept těchto restaurací byl jako první v České republice certifikován jako bio.

Ve středu 29. června se zájemci vypraví na Zlínsko. Navštíví Biofarmu Juré v Lužkovicích, která funguje v režimu ekologického zemědělství již od roku 1994. Chovají zde masný skot a ovce, obhospodařují také osm hektarů sadů. Poté se účastníci přesunou do rodinného zahradnictví Ekofarmy Lukov. Rodina Košařova všechnu zeleninu pěstuje bez použití jakýchkoliv, byť i povolených, ochranných prostředků, hojně využívají metody biologické ochrany Na pozemcích farmy tak najdete třeba domečky pro ježky, ještěrky, slepýše, čmeláky a jiné,“ přiblížil program prvního dne exkurzí Milan Kouřil, hlavní koordinátor Bioakademie 2011.

V rámci konference ekologického zemědělství se zájemci podívají také do Bílých Karpat. Ve čtvrtek 30. června navštíví ekologické centrum Hostětín ve stejnojmenné obci. Seznámí se s činností Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat, které zde provozuje známou moštárnu. V ní se zpracovávají jablka od okolních pěstitelů. Účastníci exkurze se dozvědí více o minulosti, současnosti a budoucnosti celého regionu a možnostech dalšího rozvoje.

Za znovuobjevením starých plodin pro nové způsoby využívání se podniknou účastníci Bioakademie exkurzi za české hranice, do Rakouska. Biohof ADAMAH nedaleko od Vídně založili v roce 1997 bratři Gerhard a Sigrid Zoubkovi. S biologem Dr. Peterem Lassnigem našli pro staré plodiny pěstované v regionu nové způsoby pěstování a následného použití. „Týdně do okolí Vídně dodávají 5500 biobedýnek,“ informoval Milan Kouřil. Neméně zajímavé poznatky nabídne i Gerhard Hof v obci Weikendorf. Na 65 hektarech orné půdy se farma soustřeďuje na pěstování obilnin, speciálních plodiny, ke kterým patří i koření, a zeleniny. Zajímavostí je provozování 1000m2 velkého skleníku - fóliovníku, k němuž se váže další rarita. Tou je zpracování zeleniny do mražených směsí. Navíc se majitelé farmy jako koníčku věnují výrobě bioosiv zeleniny.

Pro poslední den Bioakademie, pátek 1. červenec, zvolili pořadatelé exkurze do biorestaurace v Brně a na kozí farmu. „Společně nahlédneme pod pokličku fungování bio restaurace nacházející se v Brně v moderním komplexu Velký Špalíček.Všechny restaurace Rebio, které jsou ve městě čtyři, prošly kompletní přestavbou a rekonstrukcí tak, aby splňovaly nejnáročnější kritéria moderního gastronomického provozu a mohly být jako první v České republice certifikovány na Biorestaurace,“ upozornil Milan Kouřil.

Závěrečná exkurze zavede kroky účastníků Bioakademie na kozí farmu Lesní Jakubov nedaleko města Náměšť nad Oslavou. Rodinná farma je zaměřená na chov koz a výrobky z kozího mléka - jogurty, sýry, kefír. Produkty pravidelně zaváží do Brna ve formě bedýnek a v neposlední řadě nabízí možnost výměny zkušeností a pořádání kurzů zpracování mléka.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Další informace poskytne Milan Kouřil, manažer projektu OPLZZ, hlavní koordinátor Bioakademie, (tel.: 724 395 536, milan.kouril@pro-bio.cz), nebo Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, pro-bio@pro-bio.cz).

Poznámky:

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 581 farmářů, 75 bioprodejen a 275 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku.

Bioakademie 2011 (www.pro-bio.cz/bioak) probíhá od 29. června do 1. července 2011 v prostorách Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici. 11. ročník Bioakademie se zaměří na regionální biopotraviny, regionální rozvoj a boj proti účinkům klimatické změny. Každoroční letní konference ekologického zemědělství se tradičně zúčastní ekologičtí zemědělci, zpracovatelé a prodejci biopotravin, zástupci státní správy a samosprávy, neziskových organizací a další.

Biofarma Juré (www.biofarmajure.cz) je soukromá ekofarma o výměře 60 hektarů ve Zlíně - Lužkovicích. K činnosti patří chov skotu plemene Limousine a ovcí, pěstování obilovin, koření a ovoce (jablka, hrušky, třešně, švestky, broskve) a jeho následné zpracování - sušení, výroba kompotů a povidel. Samozřejmostí je prodej produktů - ovoce, koření, obilovin a telecího a jehněčího masa po telefonické domluvě. Farma nabízí možnost ubytování a stravování přímo na farmě nebo exkurzí pro školy. Biofarma Juré je členem PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Ekofarma Lukov je rodinné zahradnictví zaměřené na pěstování širokého sortimentu zeleniny a bylin s doplňkovým chovem hnědých koz. Sezonní prodej (duben - listopad) výpěstků probíhá ve Zlíně na tržišti Pod kaštany. (Kontakt Josef Košař: tel.: 577 911 542, 732 501 241). Ekofarma Lukov je členem PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat (www.tradicebk.cz) z Hostětína u Bojkovic se zabývá zejména marketingem regionálních produktů, propagací ochranné známky Tradice Bílých Karpat® a podporou ovocnářství v Bílých Karpatech. Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat je členem PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Restaurace zdravého životního stylu Rebio (www.rebio.cz ) se nachází v historickém centru Brna. V březnu roku 2009 obdržely po splnění certifikačních podmínek jako první v České republice certifikát od inspekční a certifikační organizace KEZ o.p.s. Díky tomu mohou všechny tři provozovny Rebio používat ochranné známky a loga Bio. Bio restaurace společnosti se nachází v moderním komplexu Velký Špalíček, u paty Měnínské brány v centru města, v moderním office parku Spielberk v Holandské ulici a nová Bio restaurace byla otevřena letos v březnu v přízemí Pensionu Edison v Brně Králově Poli na okraji technologického parku.

Rakouský Biohof ADAMAH (www.adamah.at) dodává do Vídně týdně 5500 biobedýnek. Má propracovaný objednávkový systém, sklad zeleniny a balírnu biobedýnek.

Gerhard Hof v rakouském Weikendorfu nedaleko St. Pöltenu obhospodařuje 65 hektarů orné půdy a provozuje v ekologickém režimu skleník o rozloze 1000 m2. V ekologickém zemědělství funguje podnik od roku 1992.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info