Ovoce a zelenina z farmářských trhů obsahuje pesticidy, ukázal test

Zelenina a ovoce z farmářských trhů může obsahovat pesticidy úplně stejně, jako plody prodávané v obchodech. Ukázal to test MF DNES. Malí pěstitelé používají chemikálie k ochraně rostlin před škůdci a plísněmi.

Pracovníci Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze otestovali sedmnáct vzorků jahod a mrkve. Bez jakýchkoliv stop pesticidů byl jen jeden - mrkev Martina Nezvedy ze Žerotic koupená na trhu v Třeboni. Jen ta by mohla nést označení "bio" nebo by ji bylo možné použít k výrobě kojenecké výživy.

Přísné požadavky pro dětskou a kojeneckou výživu by splnily ještě jahody z Ovocných sadů v Bříství koupené na trhu v pražském Karlíně.

Všechny ostatní prodávané jahody obsahovaly zbytky alespoň jedné pesticidní látky. V belgických jahodách prodávaných minulý týden na trhu ve Vratislavicích bylo dokonce osm chemikálií. Přesto ovoce splňovalo evropské limity.

Naopak jahody z farmy Břežany u Českého brodu koupené na tržišti na pražské náplavce by měly skončit rovnou na kompostu. Obsahovaly dvojnásobné množství prostředku na hubení hmyzu phosalonu. "Přítomnost dalších pesticidů naznačuje, že chemizace je na této farmě hojně využívána," komentuje výsledky šéfka výzkumu Jana Hajšlová z VŠCHT.

Mrkev dopadla o něco lépe. Už z jednoduchého důvodu – chemické prostředky míří na nať a ta se nepoužívá. I tak test prokázal, že mrkev z farmářských trhů není zdravější než ta z běžných obchodů.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info