Souhrn událostí uplynulého dne - 22. 6. 2011

FAO snížila kvůli počasí odhad sklizně obilí pod úroveň spotřeby

Světová produkce obilí bude letos proti dosavadním předpokladům nižší kvůli nepříznivému počasí, které zasáhlo úrodu v Evropě a USA. Produkce tak letos klesne pod úroveň spotřeby a ceny zůstanou vysoké a neustálené, uvedla dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Organizace snížila odhad světové obilné produkce v den, kdy se ministři zemědělství skupiny G20 sešli ve Francii, aby probrali možnosti, jak omezit hrozbu nedostatku potravin a zabránit jejich cenám v růstu. FAO nyní předpovídá, že světová produkce obilí letos vystoupá na 2,302 miliardy tun, zatímco předchozí předpověď uváděla 2,315 miliardy tun. Předpověď své sklizně obilí snížily Spojené státy a v Evropské unii se očekává nízká produkce pšenice a ječmene.

Ředitele SZIF by měl nově jmenovat ministr zemědělství

Ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) má nově jmenovat i odvolávat ministr zemědělství, nikoli jako dosud vláda. Dnes o tom rozhodla sněmovna. V závěrečném čtení schválila novelu příslušného zákona, kterou předložil předseda sněmovního zemědělského výboru Pavol Lukša (TOP 09). Nyní návrh posoudí Senát. Lukša svůj návrh zdůvodnil mimo jiné tím, že fond dostává z kapitoly ministerstva zemědělství dotace na evropskou společnou zemědělskou politiku i na krytí správních výdajů. Ministr zemědělství navíc podle něj nese odpovědnost za to, že fond bude peníze na společnou zemědělskou politiku používat řádně. Tento vztah a odpovědnost ministra by proto podle Lukšova názoru měly být promítnuty do způsobu jmenování ředitele a také schvalování statutu fondu.

Francie na první zemědělské schůzce G20 prosazuje regulace trhu

Na vůbec první schůzce ministrů zemědělství G20, která dnes začíná v Paříži, se bude hostitelská Francie snažit prosadit své návrhy na omezení výkyvů u cen potravin zpřísněním regulace spekulativních obchodů. Dvoudenní jednání mezi zástupci nejvýznamnějších vyspělých a rozvojových zemí světa se bude zabývat i otázkou vzájemného sdílení statistických dat o produkci a zásobách obilí a tématem potravinové pomoci. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy si jako prioritu svého předsednictví G20 vytyčil zpřísnění pravidel pro obchodování s komoditami, které by podle něho mělo omezit prudké cenový nárůsty zaznamenané ve druhé polovině loňského roku. G20 se sice na nutnosti zastavit prudký růst cen shoduje, některé země však za správnou cestu k tomuto cíli považují zvýšení zemědělské produkce a produktivity.

V českých rybách jsou rizikové látky používané v obalech a hasicí pěně

Ryby z českých řek a usazeniny na dně toků obsahují rizikové perfluorované a bromované látky. Zjistil to výzkum Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a sdružení Arnika. Sloučeniny pocházejí třeba z obalů používaných ve fast foodech nebo hasicí pěny. Tyto látky můžou podle vědců ohrožovat lidské zdraví. Vědci zkoumali 72 ryb a 32 vzorků říčních sedimentů odebraných z Vltavy, Labe, Bíliny, Lužické Nisy, Hané, Dyje a Moravy. Sledované látky se objevily ve většině odebraných vzorků. "Jsou v životním prostředí všudypřítomné," komentoval roční výzkum Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady Arnika. "Obrovskou kontaminaci perfluorovanými látkami jsme v rybí svalovině zaznamenali v Bílině v Ústí nad Labem a v Lužické Nise v Liberci. U druhé látky byla nejzávažnější zjištění v Labi ve Štětí," uvedla Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické. Vysoké hodnoty se naměřily především u cejnů, pstruhů či plotic.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info