Jiří Papež: Novela veterinárního zákona zemědělcům uleví

Méně administrativních úkonů pro zemědělce a jednodušší podmínky pro podnikání. To jsou podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Jiřího Papeže hlavní přínosy novely veterinárního zákona, který dnes schválila poslanecká sněmovna.

Tato novela předně reaguje na požadavky Evropské unie. Nad jejich rámec ale obsahuje pozitivní změny, které poměrně výrazně uleví zemědělcům v kontaktu se státní správou,“ shrnul obsah schválené novely Jiří Papež.

Z řady konkrétních opatření, s nimiž novela počítá, zmiňuje například možnost domácí porážky skotu do 24 měsíců věku a novou možnost porážky jelenovitých zvířat ve farmovém chovu. „Jedná se o odstranění jedné z bariér, po níž farmáři dlouho volali. Zejména v příhraničních oblastech je chov jelenovitých poměrně rozšířen a má dobrou perspektivu rozvoje,“ uvedl Jiří Papež. Připustil, že se ozývají hlasy některých velkých výrobců, kteří se obávají přílivu masa z domácích porážek na trh. „Tyto obavy nejsou ale na místě, protože na zákon bude navazovat vládní nařízení, které bude jednotlivá ustanovení zákona podrobně a uváženě specifikovat,“ zdůraznil Jiří Papež.

Novela veterinárního zákona dále mění organizační strukturu Státní veterinární správy. Namísto současných 14 správních úřadů vznikne jeden ústřední úřad. S ohledem na schengenský systém bude vedle něj samostatně fungovat ještě jeden úřad v Praze na Ruzyni. „Od zjednodušení struktury Státní veterinární péče si slibujeme především zefektivnění jeho práce a také finanční úspory,“ uvedl Jiří Papež.

Zákon stanovuje dále nové podmínky pro prodej mléka z mléčných automatů. Podle Jiřího Papeže se díky pozměňovacím návrhům podařilo původní vládní a v mnoha ohledech velmi přísný zákon zmírnit, aniž by se to dotklo zajištění kvality mléka dodávaného zákazníkům. „Původně navrhovaná opatření by mohla zemědělce od takového prodeje mléka odradit. Díky pozměňovacímu návrhu zemědělského výboru došlo k racionálním změnám, například v četnosti laboratorních kontrol.

Zákon dále zefektivní kontroly porážek drůbeže, když umožní provádět tyto kontroly i pověřeným zaměstnancům. Nově také umožní přímé dodávky ulovené volně žijící zvěře do stravovacích zařízení, samozřejmě za splnění přísných podmínek. Doposud tak mohli myslivci činit pouze prostřednictvím výkupních organizací.

Perličkou v plejádě paragrafů schválené novely je ustanovení umožňující porážku krokodýlů, které se dotkne zatím jediné krokodýlí farmy v České republice. Ta bude mít porážku krokodýlů legislativně upravenu jako jediná země v Evropě.

Veterinární zákon je základním právním předpisem, který reguluje veterinární péči v České republice.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info