Nárůst počtu případů botulismu u skotu a ovcí ve Velké Británii

Rizikovým faktorem, který má vliv na výskyt botulismu u skotu, je podle britských vědců kontakt zvířat s drůbeží podestýlkou.

Podobně jako v Německu zaznamenali také britští vědci výrazný nárůst botulismu u skotu a ovcí. na území Velké Británie. V editorialu odborného časopisu Veterinary Record diskutovali vědci z Agri-Food and Biosciences Institute se sídlem v Belfastu o vzájemném vztahu mezi výskytem případů botulismu u skotu a drůbeží podestýlkou z epidemiologického hlediska. Zvlášť vysoké je riziko v případě, kdy podestýlka obsahuje kadávery drůbeže. Vědci ve svém příspěvku citovali výsledky šetření výskytu případů botulismu u ovcí a skotu v Anglii a ve Walesu, které se uskutečnilo v období let 2001 až 2009. V 95 % případů byl prokázán kontakt skotu s drůbeží podestýlkou. Nápadná byla dominance baktérií Clostridium botulinum typu D. Současně nebyl ale sledován žádný nárůst počtu případů botulismu u brojlerů, uvedli dále autoři. Zdravá drůbež může klostridia nepozovaně kumulovat ve svém střevním traktu. Za jeden z možných důvodů výskytu klostridií typu D považují vědci zákaz používání růstových stimulátorů (velmi účinných vůči klostridiím) platný na celém území Evropské unie a změny medikačních režimů v používaných v chovech drůbeže.

Vědci varovali chovatele drůbeže, aby kadávery odstraňovali

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info