Hlavním nepřítelem zemědělců je Evropská unie, tvrdí Babiš

"Evropská unie (EU) dělá všechno pro to, aby poškodila české a slovenské farmáře," řekl dnes na konferenci Trend Business Breakfast v Bratislavě Andrej Babiš, šéf holdingu Agrofert. Další problémy vídí v korupci a nízké vymahatelnosti práva, uvedla slovenská agentura Sita.

Největšími konkurenty pro české a slovenské zemědělce a potravináře Babiš vidí v neměckých výrobcích potravin a polských zemědělcích. „Polsko zničilo v Čechách a na Slovensku milion sektorů, ať už je to zelenina, ovoce, květiny, česnek, brambory, (…) vše je dnes po smrti a na řadě jsou prasata,“ uvedl Babiš. V Evropské unii platí podle něj pravidla, která nikdo nedodržuje. „Každý si dělá co chce, existují tajné dotace, víme jak se v Polsku dotuje, že se neplatí daně,“ zlobil se Babiš.

Šéf Agrofertu navrhuje vytvoření společné farmářské asociace, která by vyvíjela tlak nejen na politiky v dané zemi, ale také na její zástupce v EU. Zemědělský sektor by mohl podle Babiše mít také společného lobbistu, který by zastupoval zájmy zemědělců v unii, uvádí agentura.

„Tady jsme na jedné lodi, protože mám pocit, že na Slovensku je zemědělská komora bezvýznamná a říká se po hospodách, že i nejmenovaní politici, chtěli určovat, kdo bude šéfem a vytvářet paralelní komory,“ uvedl Babiš.

Agrofert prý v posledním roce chtěl na Slovensku koupit deset firem, ale ceny, které za ně jejich majitelé požadovaly, byly příliš vysoké.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info