Souhrn událostí uplynulého dne – 23.6. 2011

Nárůst počtu případů botulismu u skotu a ovcí ve Velké Británii

Rizikovým faktorem, který má vliv na výskyt botulismu u skotu, je podle britských vědců kontakt zvířat s drůbeží podestýlkou. Podobně jako v Německu zaznamenali také britští vědci výrazný nárůst botulismu u skotu a ovcí. na území Velké Británie. V editorialu odborného časopisu Veterinary Record diskutovali vědci z Agri-Food and Biosciences Institute se sídlem v Belfastu o vzájemném vztahu mezi výskytem případů botulismu u skotu a drůbeží podestýlkou z epidemiologického hlediska.

Klimatické změny ovlivní zavlažování zemědělských ploch

V příštích desetiletích budou mít klimatické změny velký vliv na množství vody potřebné k produkci potravin a tím i na produktivitu zemědělství. K tomuto závěru dospěla Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) ve své zprávě „Klimatické změny, voda a bezpečnost potravin“. Ve zprávě se uvádí, že se sníží jak přítok do vodních toků, tak i tvorba podzemních vod ve středozemní oblasti a v polosuchých oblastech Ameriky, Austrálie a na jihu Afriky. Právě tyto oblasti již nyní trpí nedostatkem vody.

Ministerstvo zemědělství chce pomoct sadařům a vinařům, které poškodily jarní mrazy

Ministerstvo zemědělství chce alespoň částečně vynahradit ovocnářům a vinohradníkům škody, které jim v květnu způsobily mrazy. Plánuje navýšit dotace v rámci programů na restrukturalizaci sadů a na nákup kapkové závlahy o 30 milionů korun. Další pomoc může představovat odklad splátek u programů Zemědělec a Půda. Mrazy začátkem května nejvíc postihly Čechy. Podle odhadů způsobily na vinicích a sadech škodu až 560 milionů korun.

Evropský parlament jedná o budoucnosti Společné zemědělské politiky EU

Takzvanou Dessovu zprávu o budoucnosti Společné zemědělské politiky projednává v těchto dnech Evropský parlament. Většina z parlamentních návrhů České republice vyhovuje a reformu SZP jednoznačně podporujeme, ale součástí zprávy je i pro nás palčivé stropování zemědělských dotací nebo požadavky starých členských států na další přechodná období pro vyrovnání přímých plateb. V souladu s dlouhodobě prosazovanými stanovisky k reformě SZP se tak Ministerstvo zemědělství společně s nevládními organizacemi podílelo na přípravě pozměňovacího návrhu proti cappingu a poskytlo europoslancům stanovisko ke zprávě a všem pozměňovacím návrhům

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info