Svaz podporuje pěstování konopí v Lotyšsku

V lotyšském zemědělství by mělo být opět více zastoupeno pěstování konopí. Podle moskevského tisku byl v této pobaltské republice nyní založen svaz, který si stanovil za cíl podporu produkce konopí pro průmyslové účely. Svaz v současné době sdružuje 25 členů (zhruba z jedné poloviny zemědělců a z druhé zástupců průmyslu) a také dalších 100 pěstitelů jako „podporovaných“.

Průmyslové konopí se v Lotyšsku začalo pěstovat zhruba před dvěma lety, sdělil předseda svazu Talis Laizans, který provád í výzkumy na Technické universitě v Rize. „Plochy svého času dosahovaly 500 ha, vyskytly se však problémy při sklizni a zpracování velkých vláknitých rostlin. Pěstitelé byli zklamáni, což vedlo znovu k silné redukci pěstování konopí“, říká Laizans.

Úkolem svazu v současné době je seznámit potenciální producenty konopí s řadou nových, výnosných odrůd, s novými pěstitelskými technologiemi a možnostmi využití, jaké doporučuje například Evropské sdružení průmyslového konopí (European Industrial Hemp Association, EIHA). Konopí produkované v Lotyšsku by mohlo být využíváno např. ve stavebnictví, pro výrobu bioplastů, jako krmivo pro dobytek nebo jako palivo ve formě pelet. Konopný olej je vhodný jako potravina, ale i pro výrobu kosmetických a biomedicínských preparátů. V současné době se konopí v Lotyšsku podle předsedy svazu zpracovává ve dvou podnicích.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info