Souhrn událostí uplynulého dne – 24.6. – 26.6. 2011

Europarlament schválil zastropování zemědělských dotací

Europoslanci na svém plenárním zasedání, které probíhá tento týden ve Štrasburku, schválili zavedení horní hranice přímých plateb pro zemědělce, a to v závislosti na velikosti farmy. Česká republika, která proti takovému opatření dlouhodobě vystupuje, je zklamána. Doufá ale, že se jí podaří přesvědčit Radu ministrů, aby s návrhem nesouhlasila.

Česká republika se stala signatářem tzv. Nagojského protokolu

Česká republika se stala signatářem nové mnohostranné environmentální smlouvy: Nagojského protokolu o přístupu ke genetickým zdrojům a spravedlivém a rovnocenném rozdělení přínosů plynoucích z jejich využívání k Úmluvě o biologické rozmanitosti (dále jen "Protokol"). Protokol byl přijat na 10. zasedání konference smluvních stran Úmluvy o biologické rozmanitosti ve dnech 18. - 29. října 2010 v Nagoji v Japonsku. Na základě usnesení vlády č. 269 ze dne 13. dubna 2011 podepsala Protokol za ČR dne 23. června 2011 Ing. Edita Hrdá, velvyslankyně a stálá představitelka České republiky při Organizaci spojených národů v New Yorku.

Česko bude letos bez jablek, mrazy byly fatální

Škody na letošní úrodě ovoce kvůli jarním mrazům budou přes půl miliardy korun. Sklizeň ovoce bude nejnižší od roku 1984, kdy se sklizně sledují, a zřejmě nejnižší za posledních 50 let. Sdělil to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Ovocnáři při svých prognózách vycházejí z odhadu sklizně provedenému v intenzivních sadech k 15. červnu.

Cena půdy v kraji klesá, úrodnou černozem odnášejí voda a vítr

Půda na jihu Moravy už není tak úrodná jako dříve. Její cena proto v posledních letech klesá. Mnoho Jihomoravanů tak přichází o peníze a ani o tom neví. Krajině potrvá desítky i stovky let, než se z devastace vzpamatuje. Půdu kolem Bořitova na Blanensku deště v posledních letech tak důkladně vypláchly, že už se tam rostlinám nedaří jako dříve.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info