Novým šéfem FAO byl zvolen Brazilec José Graziano da Silva

Řím 26. června (ČTK) - Novým generálním ředitelem Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) byl dnes ze šesti kandidátů zvolen Brazilec José Graziano da Silva. FAO má za úkol bojovat se světovým hladem. Změna ve vedení organizace přichází v době, kdy se ceny potravin nachází v blízkosti rekordních maxim.

Graziano byl dosud šéfem FAO pro oblast Latinské Ameriky a Karibiku. V čele FAO nahradí Senegalce Jacquese Dioufa, který byl šéfem organizace 18 let, napsala agentura AP.

Světové ceny potravin se v únoru podle indexu FAO vyšplhaly na nové rekordní maximum. Od té doby sice mírně klesly, odborníci však varují, že pro řadu chudých komunit stále zůstávají příliš vysoké. FAO odhaduje, že v loňském roce trpělo hladem 925 milionů lidí.

Současné vysoké ceny potravin podle agentury AP ohrožují životy milionů lidí a posilují obavy z opakování sociálních nepokojů, které kvůli drahým potravinám nastaly v letech 2007 a 2008.

FAO je největší agenturou OSN, vznikla v roce 1945 a sídlo má v Římě. Celkem zaměstnává zhruba 3600 lidí. Její roční rozpočet se pohybuje kolem miliardy dolarů (17 miliard Kč).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info