České biopotraviny se těšily zájmu

O tom, že ekologické zemědělství není žádná legrace ani přes různé podpory a zvýhodnění, se přesvědčili novináři na tiskové konferenci, kterou pořádala Agrární komora ČR.

Téměř čtyřicet novinářů, rozhlasových a televizních pracovníků, jež se v předminulém týdnu zúčastnili tiskové konference, uslyšelo od farmářů z Liberecka a Šumperska, že skoro není týdne, aby na jejich hospodářství nepřišla kontrola. Některé přijíždějí dopředu ohlášené, jiné jsou formou přepadovek.

„Na to si časem zvyknete a musíte být připraveni tak, aby vás kontroloři takzvaně nenachytali. Vše musí splňovat nastavená přísná pravidla a normy,“ uvedl Josef Pulíček z rodinné farmy Pěnčín na Liberecku.

Chov koz a ovcí v Pěnčíně na Liberecku

Josef Pulíček hospodaří na farmě Pěnčín s manželkou a synem Josefem a již dvanáct let se věnují chovu koz a ovcí. „V současné době chováme zhruba 500 koz hnědých a bílých krátkosrstých v čisté formě, které jsou zahrnuty v genetických rezervách České republiky. Dále chováme 300 dojných ovcí plemene východofríská. Na naší farmě jsou také zástupci „selského dvora“ (jeden kůň, husy, kachny, perličky, slepice a podobně.) Chováme je na ukázku pro děti, které s rodiči přijíždějí nejen nakoupit kozí a ovčí biosýry a klobásy, ale zajímají je především drobná hospodářská zvířata a drůbež,“ řekl Pulíček.

K hospodářství patří i 230 hektarů luk a pastvin. „Celou produkci kozího i ovčího mléka zpracováváme na výrobky v mlékárně přímo na naší farmě. Vyrábíme kozí biosýry přírodní, uzené a zrající, kozí biotvaroh a tvarohovou pomazánku, biomléko a kefír a kozí sýr tavený. Dále jsou to i ovčí biosýry, biojogurty a necháváme si v blízkém okolí vyrábět kozí klobásy a salám.

V roce 2010 byl v soutěži Libereckého kraje oceněn kozí sýr archivní (biovýrobek) jako nejlepší výrobek regionální soutěže pořádané po řadu let agrární komorou,“ dodal Pulíčeka s tím, že dále kozí sýr tavený dostal ocenění v kategorii soukromé farmy.

Biojogurt první v mléčných výrobcích

V letošním roce byl v soutěži Regionální potravina Libereckého kraje 2011 oceněn BIO ovčí jogurt přírodní první cenou v kategorii Mléčné výrobky – ostatní,“ sdělil novinářům Pulíček. „Výrobky prodáváme ve vlastní prodejně na farmě, v obchodním řetězci Globus, na farmářských trzích a zásobujeme několik prodejen zdravé výživy v Praze,“ dodal Pulíček. Prozradil, že má velký zájem dostat se i do obchodní sítě Billa, a proto po tiskové konferenci, kde se díky projektu Agrární komor ČR a Billy daří zvyšovat podíl české bioprodukce v regálech tohoto supermarketu, již konkrétně jednal s obchodním ředitelem Billy Petrem Dupalem o konkrétní možnosti nabídky bioprodukce kozích a ovčích sýrů.

Pulíčkovi totiž nejsou žádní troškaři a již dnes jejich stádo koz a ovcí čítá na tisíc kusů a u tohoto čísla nechtějí zůstat. „Jsme největší farmou chovající kozy a ovce v České republice. Každým rokem obohacujeme sortiment výrobků minimálně o jeden další a naším cílem je zvýšit dostupnost našich výrobků co nejvíce zájemcům i prostřednictvím dalších prodejců,“ uzavřel Pulíček.

Billa bude zřejmě jedním z nich. Tam už lze koupit výrobky dalšího z aktérů této tiskové konference, kde se prezentovala i společnost Pro-Bio ze Starého města pod Sněžníkem. Tato obchodní společnost byla založena v roce 1992 a je tak prvním výrobcem biopotravin v ČR a řadí se mezi největší současné výrobce biopotravin.

Biomlýn jako rarita společnosti

„Pro-Bio sídlí ve Starém Městě pod Sněžníkem, v podhůří Jeseníků a má tam také kompletní výrobní a administrativní zázemí. Ve společnosti v současnosti pracuje přes sedmdesát zaměstnanců v několika samostatných provozech. Společnost provozuje vlastní nově zrekonstruovaný biomlýn, laboratoř, balírnu, sklady a administrativní budovou,“ představil společnost manažer marketingu Robert Langer.

„Specializací naší společnosti je vlastní bio mlýn. Provoz mlýna byl zahájen v roce 1992 a stal se tak prvním mlýnem na zpracování biosurovin v České republice. Od počátku svého fungování se ve velké míře zaměřuje na zpracování alternativních plodin, jako jsou pohanka, špalda či dvouzrnka. Zpracováváme však samozřejmě celou škálu dalších plodin, přičemž používáme nejmodernější technologie, které nám umožňují v maximální míře zachovat důležité nutriční a chuťové vlastnosti našich mlynářských výrobků. Mnohaleté zkušenosti a zaujetí pro věc postupně vedly k tomu, že nyní nabízíme nejširší sortiment biomouk na českém trhu. Pro-Bio si také získalo pověst opravdového specialisty na biomouky, které jsou mezi zákazníky velmi oblíbené díky své vysoké kvalitě. Vyrábíme mouky z mnoha druhů obilovin včetně třeba takové speciality, jako je ječná mouka. Základ tvoří mouky celozrnné, ale i bílé mouky mají v našem sortimentu své nezastupitelné místo. Letošní novinkou jsou pak úspěšné chlebové mouky,“ uvedl Langer.

„Zvláštní pozornost věnujeme vývoji nových, na trhu zatím chybějících biopotravin se snadnou a rychlou přípravou. Věříme, že i současné rychlé životní tempo se dá skloubit s ohleduplností vůči vlastnímu zdraví a životnímu prostředí. Pro naše zákazníky jsme připravili již řadu polotovarů pro přípravu hotových jídel, jako je například velmi populární zeleninové a houbové špaldoto, pohanková a špaldová polévka, pohanková sekaná, pohankový dezert, ječné lívance, směs na tradiční jahelník a další,“ dodal Langer.

„V našem sortimentu máme již přes 1200 výrobků certifikovaných v kvalitě bio. Výrobky společnosti Pro-Bio najdete pod našimi značkami Bioharmonie a Biolinie. Výrobky pod značkou Biolinie jsou primárně určeny pro obchodní řetězce a je tomu podřízen i design výrobků. Velké množství výrobků pak dodáváme pod privátními značkami obchodních řetězců – Naše BIO, Tesco Organic, Albert BIO. Pod těmito značkami dodáváme také již zmíněné biomouky,“ řekl langer.

„Naše výrobky dodáváme do více než 450 specializovaných obchodů se zdravou výživou a biopotravinami, do gastroprovozů – restaurací, škol a školek a do většiny obchodních řetězců. Neustále rozšiřujeme spolupráci také s obchodním řetězcem Billa, který pro nás představuje významného partnera,“ uzavřel Langer.

Pozvání na Bioslavnosti

I tato společnost, která produkuje v ekorežimu, usiluje o transparentnost výroby a prokazatelnost kvality. Novináři během tiskové konference také velmi ocenili i méně známou aktivitu společnosti, jíž je produkce a prodej bioosiv, která jsou určena ve velké míře pro smluvní dodavatele surovin. „Dodavatele si pečlivě vybíráme na základě mnoha kritérií. Důležité je, zda je pěstitel vybaven dostatečným zázemím, především zařízením na kvalitní posklizňovou úpravu surovin a kvalitními skladovacími prostorami. Protože ne každá ekofarma tato kritéria splňuje, vyvíjíme aktivity na rozšíření kapacit našich vlastních linek na posklizňovou úpravu a kapacity skladů surovin. Také tímto chceme podpořit české ekologické zemědělce. Pro přiblížení našich aktivit širokému okruhu zájemců společnost Pro-Bio pořádá každé léto již tradiční Bioslavnosti. Ty letošní jsou v areálu společnosti jako každoročně s bohatým doprovodným programem od rána do půlnoci a konají se 16.července.

Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info