Lesy ČR na Liberecku otevírají novou naučnou stezku Karlovské bučiny

V lesním porostu, v Národní přírodní rezervaci Karlovské bučiny, jen kousek od krajského města Liberec, Lesy ČR právě v těchto dnech dokončily zcela novou naučnou stezku, jejímž hlavním cílem je návštěvníkům tuto zajímavou a cennou lokalitu co nejvíce přiblížit. Nová naučná stezka je dlouhá tři a půl kilometru a nachází se na ní celkem šest zastavení s infotabulemi. Slavnostní otevření se uskuteční již zítra, v úterý 28. června od 10 hodin.

První zastavení lidé najdou přímo u železniční stanice Karlov pod Ještědem, od kterého vede cesta pozvolna vzhůru až k nejvyššímu bodu stezky, rozcestí Zelená Lavice, kde jsme nechali postavit odpočinkový altán,“ poznamenává Ludvík Řičář, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Liberec. „Ještě předtím než lidé dojdou k samotnému altánu, minou při putování po stezce tři zastavení věnující se významu vody, obnově lesa a lesním půdám. Přímo u altánu je pak tabule, která osvětluje význam lesních cest. Směrem dál od altánu už naučná stezka vede pouze z kopce. Cestou k poslednímu zastavení, které popisuje rozdíly mezi druhy lesa a s tím související květenou, mají lidé možnost se ještě zastavit u pěkné lesní studánky,“ doplňuje Ludvík Řičář.

Náklady na vybudování stezky dosáhly částky sto tisíc korun a byly hrazeny ze speciálního podnikového Programu 2000, kterým Lesy ČR celostátně podporují veřejně prospěšné funkce lesů.

Sraz účastníků slavnostního otevření naučné stezky je v úterý 28. června, v 10 hodin dopoledne, u nádraží ČD Karlov pod Ještědem.

Program:

10.00 hod. – zahájení, slavnostní otevírání

10.30 hod. – procházka po naučné stezce za doprovodu jejích tvůrců s poutavým výkladem (cca 3,5 km)

12.30 hod. - ukončení zpět na nádraží ČD

Pořadateli slavnostního otevření jsou Lesy ČR, Krajské ředitelství Liberec a Lesní správa Ještěd společně se Správou CHKO Jizerské hory a krajským střediskem Liberec.

Pozvánka (pdf, 120 kB)

NPR Karlovské bučiny

Výměra:

43,78 ha

Vyhlášeno:

1972

Nadmořská výška:

360–580 m

Území obce:

Liberec

Zachovalý komplex bukových lesů na severovýchodních svazích Ještědského hřbetu. Vegetace je tvořena vápnomilnými bučinami přecházejícími do květnatých bučin. Na exponovaných místech se vyskytují bučiny acidofilní a suťové lesy. ZCHÚ zřízeno k ochraně pestrých vegetačních typů vápnomilných bučin subatlantického charakteru. 171 druhů vyšších rostlin.

V Hradci Králové, 27. června 2011

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

Tel.: +420 724 813 301,

E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Podnik ročně vytěží v průměru 7 až 8 milionů m3 dřeva.

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila rok 2011 Mezinárodním rokem lesů (International Year of Forests - IYF). Cílem akcí uskutečněných pod hlavičkou tohoto roku je připomenout veřejnosti význam lesů a lesního hospodářství pro společnost. Ústředním mottem roku je „Lesy pro lidi”. K veřejnosti se dostanou informace vysvětlující vliv lesů na stav klimatu, vliv lesů na kvalitu vody a ovzduší, význam dřeva jako obnovitelné suroviny, význam péče o les a další témata.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info