Úroda ovoce nejnižší za půl století

Škody na letošní úrodě ovoce kvůli jarním mrazům budou činit přes půl miliardy korun.

Sklizeň ovoce bude nejnižší od roku 1984, kdy se sklizně sledují, a zřejmě nejnižší za posledních 50 let.

Řekl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. »U ovocnářů již začalo propouštění brigádníků, agenturních a kmenových zaměstnanců. Pozastavuje se většina investic. Není vyloučeno, že někteří pěstitelé budou muset skončit,« uvedl Ludvík. Největší problémy podle něj budou mít specializované ovocnářské podniky, které výpadky u ovoce nemohou krýt z jiné činnosti. Roční výkon českého ovocnářství se v průměrném roce odhaduje na 1,5 miliardy korun, včetně sezonních pracovníků dává práci zhruba 5000 lidí.

Celková sklizeň ovoce by letos měla meziročně klesnout o pětinu na 85 810 tun. V porovnání s pětiletým průměrem sklizní let 2006 až 2010 bude propad činit 48 procent. U jablek, která jsou hlavním ovocným druhem v českých sadech, se čeká pokles proti pětiletému průměru o 51 % na pouhých 65 952 tun. Meziroční pokles u jablek činí 36 %. Významné snížení sklizně se proti čeká i u višní, červeného rybízu a hrušní.

Loni úroda ovoce klesla meziročně o 32 % na 121 019 tun a byla označována za nejnižší za posledních 20 let. Důvodem loňského propadu bylo nepříznivé deštivé počasí v květnu.

Mrazy zasáhly ČR ve dnech 4. až 6. května a byly nejsilnější minimálně za posledních 20 let. Částečně nebo úplně poničily asi 10 500 hektarů sadů, tedy asi 60 % všech výsadeb.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info