Souhrn událostí uplynulého dne – 27. 6. 2011

Spotřeba potravin loni mírně klesla, výdaje za jídlo vzrostly

Spotřeba potravin v Česku vyjádřená ve stálých cenách loni meziročně klesla o 1,6 procenta. Lidé za ně vlivem růstu spotřebitelských cen zaplatili v průměru 22.500 korun na hlavu, tedy o 278 Kč více než v roce 2009. Vyplývá to z údajů uvedených ve Zprávě o stavu zemědělství za rok 2010. Meziroční nárůst cen potravinářského zboží loni dosáhl 1,5 procenta a byl stejný jako celkové zvýšením cen spotřebního zboží a služeb.

Novým šéfem FAO byl zvolen Brazilec José Graziano da Silva

Novým generálním ředitelem Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) byl dnes ze šesti kandidátů zvolen Brazilec José Graziano da Silva. FAO má za úkol bojovat se světovým hladem. Změna ve vedení organizace přichází v době, kdy se ceny potravin nachází v blízkosti rekordních maxim. Graziano byl dosud šéfem FAO pro oblast Latinské Ameriky a Karibiku. V čele FAO nahradí Senegalce Jacquese Dioufa, který byl šéfem organizace 18 let, napsala agentura AP.

Podpora sladkovodního rybářství, ale i nutnost kvalitní, ne přehnaně byrokratické legislativy - na tom se shodli odborníci u kulatého stolu

Na Ministerstvu zemědělství se uskutečnil první kulatý stůl k problematice sladkovodního rybářství v souvislosti s reformou Společné rybářské politiky. Jednání se zúčastnil ministr zemědělství Ivan Fuksa a řada odborníků, od zástupců rybářských podniků a sdružení, po představitele akademické sféry. Diskuze ukázala nejen aktuální potřeby, ale i důležitost podpory chovu sladkovodních ryb do budoucna.

Farmářským trhům se kvůli nařízením pro farmy nedostává prodejců

Farmářským trhům, kterých je v Česku již více než stovka, se nedostává sedláků schopných prodávat na nich své produkty. Složitá nařízení vzniklá v nedávné minulosti totiž odradila mnoho zemědělců od nákladných investic do malovýroben. Farmáři nezvládají rychle reagovat na obrovský nárůst zájmu o jejich produkci, uvedli dnes na tiskové konferenci zástupci Asociace soukromého zemědělství (ASZ). "Když se vrátíme šest, sedm let zpět, pravidla se nastavovala zbytečně tvrdě," uvedl předseda ASZ Josef Stehlík.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info