Rusko povolilo dovoz zeleniny z Belgie a Nizozemska, u Česka váhá

Rusko částečně ruší zákaz dovozu čerstvé zeleniny ze zemí Evropské unie, k němuž sáhlo začátkem června v reakci na šíření nebezpečné nákazy bakterií E.coli v Německu. Federální úřad Rospotrebnadzor zatím povolí dovoz zeleniny z Belgie a Nizozemska, zvažuje ale i žádost dalších pěti zemí EU. Podle agentury Reuters je mezi nimi i Česká republika.

"Zatím jsme se rozhodli povolit dovoz z Nizozemska a Belgie," řekl novinářům šéf úřadu Rospotrebnadzor Gennadij Oniščenko. Rospotrebnadzor je úřadem s federální působností a na starosti má ochranu spotřebitelského trhu.

Rusko 2. června zakázalo dovoz čerstvé zeleniny z celé EU, což rozladilo zemědělce a překvapilo evropské úředníky. Rusové tehdy uvedli, že zákaz dovozu zruší v okamžiku, kdy EU bude schopna vysvětlit, co v Německu vedlo k nákaze bakterií E.coli.

Minulý týden Rusko a EU podepsaly dohodu, ve které si vytyčily, za jakých podmínek je možné dovoz evropské zeleniny do Ruska obnovit. Rusko je pro zemědělce ze zemí EU významným trhem, ročně se tam vyveze produkce za zhruba 600 milionů eur (asi 14,7 miliardy Kč). Čeští zemědělci uváděli, že jim by ruský zákaz paradoxně mohl pomoci.

Evropská komise informovala, že každý stát, z něhož se bude do Ruska vyvážet syrová zelenina, bude muset mít po určitou dobu k dispozici osvědčení o původu produkce. Stejně tak bude nutné doložit, že v zelenině není stejný kmen bakterie E.coli, jako se objevil v Německu.

O povolení k vývozu čerstvé zeleniny do Ruska podle Oniščenka zatím požádalo sedm zemí Evropské unie. Vedle zmíněné Belgie a Nizozemska, jimž úřad žádost už povolil, je to i Česká republika, Španělsko, Polsko, Dánsko a Litva. U těchto žádostí zatím rozhodnutí nepadlo.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info