Kvalifikační podmínky pro kurzy a přednášky pro chovatele včel

Vláda projedná návrh, který má zmírnit kvalifikační podmínky pro osoby vedoucí praktické kurzy a přednášky pro chovatele včel. Změna rozšíří počet potencionálních žadatelů o dotace. Stávající úprava požaduje, aby včelařští lektoři měli středoškolské vzdělání v oboru včelařství. Návrh nařízení vlády s ohledem na reálnou situaci ve struktuře odborného vzdělání osob, které jsou v praxi schopny zajišťovat tuto nezastupitelnou pedagogicko-metodickou a záslužnou činnost, rozšiřuje stávající možnosti i o osoby, které mají osvědčení pro výkon učitele včelařství.

Český svaz včelařů (ČSV) má v současnosti 235 lektorů, výuku vykonává 152 z nich. Dalších 83, kteří odborné předměty přednášejí v současné době nesplňuje požadavky příslušného nařízení vlády. U druhé největší tuzemské včelařské organizace Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ nesplňuje podmínky nařízení vlády osm lektorů.

Česká republika patří mezi země s nejvyšší organizovaností chovatelů včel na světě. ČSV sdružuje více než 46.000 včelařů, tj. více než 98 procent včelařů v zemi.

Čeští včelaři získají v letech 2011 až 2013 z Evropské unie podporu až 3,85 milionu eur (zhruba 93 milionů Kč). Celková výše podpory může přitom vzrůst dvojnásobně, možné spolufinancování z národního rozpočtu činí 50 procent. Dotace včelařům pomohou při nákupu včelařských potřeb nebo financování odborného vzdělávání.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info