Souhrn událostí uplynulého dne – 28.6. 2011

Ceny na Plodinové burze Brno nadále spíše stagnují

Ceny na Plodinové burze Brno nadále spíše stagnují. U některých plodin, například krmného ječmene klesají o jednotky procent. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila Plodinová burza Brno. Podle sekretáře burzy Karla Zezuly poslední seance hospodářského roku vykazuje postupnou korekci cen před prvními odhady cen ze sklizně roku 2011. "Výrazné snížení ceny se projevilo především u pšenice potravinářské i krmné. Obdobné snížení je i u ječmene krmného a potravinářského žita," uvedl Zezula.

Rusko povolilo dovoz zeleniny z Belgie a Nizozemska, u Česka váhá

Rusko částečně ruší zákaz dovozu čerstvé zeleniny ze zemí Evropské unie, k němuž sáhlo začátkem června v reakci na šíření nebezpečné nákazy bakterií E.coli v Německu. Federální úřad Rospotrebnadzor zatím povolí dovoz zeleniny z Belgie a Nizozemska, zvažuje ale i žádost dalších pěti zemí EU. Podle agentury Reuters je mezi nimi i Česká republika.

Není chleba jako chleba, říká vyhláška

Průmysloví pekaři zřejmě získají cenný bod v boji s konkurencí v podobě malých pekáren obchodních řetězců. Podle návrhu novely vyhlášky o potravinách, která vzniká na ministerstvu zemědělství, se budou mimo jiné muset označovat jako čerstvé výrobky pouze takové, jejichž výroba nebyla před dokončením přerušena zmrazením nebo jinou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a které jsou nabízeny k prodeji nejdéle do 24 hodin po upečení.

Odpovědní sedláci podporují boj proti erozi

Přísnější pravidla hospodaření pro boj s erozí začnou v České republice platit od 1. července 2011. Důvodem jejich zavedení je skutečnost, že v Česku vodní eroze ohrožuje takřka polovinu celkové rozlohy orné půdy. Ročně potom způsobuje eroze škody na půdním fondu za více než čtyři miliardy korun. Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ), která sdružuje více než dva a půl tisíce českých farmářů, se aktivně zapojuje do prosazování a dodržování podmínek správné zemědělské praxe.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info