Informace ze společného jednání představenstva a Dozorčí rady AK ČR

konaného ve dnech 27. – 28. června 2011 ve Velkém Meziříčí

1. Členové představenstva a Dozorčí rady AK ČR byli informování o probíhajících jednáních k aktuálním záležitostem na národní úrovni; předpoklad uspokojivého povýšení rozpočtu pro rok 2011 o cca 2,5 mld. Kč (pokrytí Top-Up citlivých komodit a národní podpory), spolupráce s MZe, GAEC, rozpracování a schvalování rozšířených a nových programů pomoci pro ŽV, jednání s premiérem, poslanci, Národní výstava v Brně, nedostačující přítomnost členů AK ČR na Mezinárodním podnikatelském fóru v rámci této výstavy, povodně 2010, odbytová družstva, aj.

2. Významným bodem byla informace a diskuze k jednáním o reformě SZP po roce 2013; definice našich priorit, činnost Konsorcia nevládních organizací a velkých podniků, podání pozměňovacího návrhu k odmítnutí zastropování v EP, rozpracování analýz změn dopadů možných variant, oslovení a sjednocení českých europoslanců, hledání koalice v rámci parlamentních frakcí, uskutečněné schůzky a konzultace v EP a s eurokomisaři, smluvní prodloužení dobré spolupráce s BXL Consulting, aj. Panuje shoda, že v tomto směru činí AK ČR a další partneři maximum možného.

3. V rámci kontroly úkolů je jednotlivým krajským garantům prodloužena povinnost dohlédnout na zkompletování elektronické evidence členů AK ČR v rámci příslušných regionů (viz. informace z jednání představenstva dne 20. dubna v Nesuchyni). Zároveň byla o přechod na systém KomReg požádána také ta členská společenstva, která jej doposud nepoužívají.

4. Představenstvo AK ČR opětovně projednalo záležitost obsazení zástupce představenstva AK ČR za Liberecký kraj a to za účasti předsedy OAK Jablonec n. N. a Liberec, Ing. Jiřího Sameše a předsedy OAK Česká Lípa, Ing. Petra Krogmana, který je zároveň nominovaným kandidátem kraje do představenstva AK ČR. V rámci jednání byla zjištěna pochybení vůči interním předpisům AK ČR (chybějící zápis z doplňujících primárních voleb RAR Libereckého kraje, neuzavřená dohoda o výši členských příspěvků a způsobu jejich úhrady pro rok 2011 a tedy nesplacení předepsaných záloh příspěvků na rok 2011) a proto bylo uzavření celé záležitosti po dohodě posunuto na další jednání představenstva.

5. Jednání představenstva a DR se jako hosté zúčastnili ředitel SZIF, Ing. Oldřich Černoch, náměstek SZIF, Ing. Miloš Jirovský a vrchní ředitel sekce zemědělských komodit MZe, Ing. Jiří Machek, kteří přítomné informovali o aktuálních záležitostech, především pak o systému a činnosti LPIS, spolupráci s AZV, výsledkům podávání žádostí právě končícího 13. kola PRV, o kontrolách a administrativě – především pak snaze o jejich snížení a zefektivnění, využití čl. 68, zpracování a průběhu notifikace programů pro ozdravění chovů prasat a drůbeže, aj.

6. Jednání představenstva a DR se jako hosté zúčastnili předseda Českomoravské šlechtitelské a semenářské asociace, Ing. Jan Grůza a ředitel této organizace Ing. Jiří Beran. Ve svém příspěvku k šlechtění a použití certifikovaných osiv a sadby upozornili na prudký pokles využití této sadby a osiv i množitelských ploch a v návaznosti na to na snižující se kvalitu získané produkce pro výrobu krmiv a potravin, což může být negativní jak pro vlastní užití v ČR, tak jako limitující faktor pro vývoz do zahraničí.

7. Účastníci jednání byli seznámeni se závěry Komoditní rady pro obilí a olejniny. Přebytek produkce obilí z loňského roku byl vyvezen, osevní plochy obilí pro letošní sklizeň jsou prakticky na úrovni loňského roku, v některých částech ČR došlo k ovlivnění vývoje plodin díky vlivům počasí, přesto je stav porostů v celkovém pohledu uspokojivý. Celková produkce je proto při průměrném výnosu cca 4,8 t/ha odhadována na 6,95 mil. t. S ohledem na nižší sklizeň především v Západní Evropě se nepředpokládá propad cen.

Stavy porostů řepky jsou díky nevhodným přírodním podmínkám pod dlouhodobým průměrem, porosty jsou prořídlé. Při slabším výnosu, ale při vyšší sklizňové ploše se očekává sklizeň nad 1 mil. t. Vzhledem k tomu, že v EU bude nejnižší sklizeň za posledních 5 let a absenci zásob lze předpokládat bezproblémový odbyt a dobrou cenu.Značný problém je s odbytem chmele a vysokými stavem zásob z předešlého roku.

8. Představenstvo AK ČR pověřilo prezidenta AK ČR svolat jednání svazů pěstitelů cukrovky a Komoditní rady pro cukrovku s cílem opětovně zahájit aktivní diskuzi k řešení problematiky této komodity.

9. Ve věci využití obnovitelných zdrojů energie bylo představenstvo informováno o jednáních AK ČR s ERÚ a ČSÚ o tvorbě výkupní ceny energie pro BPS na rok 2012 a o záměru ustanovit každoročně aktualizovaný oficiální index k výpočtu této ceny, např. pro záměry dlouhodobých smluvních závazků. Aktuálně je v ČR 160 BPS s výkonem cca 100 MW a další výstavba probíhá v souladu s předpokladem dle národní koncepce rozvoje OZE. Zájem potvrzuje i aktuální počet přihlášek (105) na podporu výstavby BPS ve 13. kole PRV.

10. Představenstvo AK ČR projednalo návrh nového složení Ekonomické komise, prodiskutovalo její dosavadní činnost, navržené kandidáty a závěrem bodu odsouhlasilo 25 členů a 2 náhradníky. Předsedou EK je i nadále Ing. Jan Ptáček, CSc., místopředsedou Ing. Jan Čech a tajemníkem Ing. Jan Záhorka.

11. V rámci pomoci speciálním komoditám RV (ovoce, zelenina, víno, chmel, květiny, aj.) bude svoláno jednání ve věci možnosti najít řešení ke zmírnění škod způsobených květnovou vlnou mrazů a propadem produkce a dále k vytvoření koncepčního systému pro podporu a rozvoj těchto odvětví.

12. Představenstvo AK ČR uložilo jednotlivým krajským garantům a garantům společenstev dohlédnout na plnění plateb záloh členských příspěvků a v případě prodlení zaurgovat u příslušných členů tyto platby v souladu s danými termíny. Zároveň byl odsouhlasen požadavek na zasílání upozornění z kanceláře AK ČR s avízem blížícího se termínu na příslušnou čtvrtletní platbu.

13. Prodiskutováno bylo rozmáhající se zneužití dotačního titulu na tvorbu biopásů, který je spekulativně využíván k čerpání podpor bez jakékoliv vazby subjektů na zemědělskou prvovýrobu a s výrazným omezováním těch, kteří hospodaří v daném katastru. Vedení AK ČR se pokusí vyvolat jednání s MZe s cílem změnit podmínky titulu tak, aby byl přínosem a nikoliv zátěží.

14. Představenstvo a DR AK ČR se seznámilo s plánem akcí na Zemi živitelce 2011.

28. června 2011, Velké Meziříčí

Zpracoval Ing. Jiří Felčárek, AK ČR Praha

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info