Pokles zemědělských důchodů ve Švýcarsku

V minulém roce došlo ve Švýcarsku ke snížení příjmů ze zemědělské činnosti v porovnání s rokem předchozím cca o 3 000 €.

Podle prvních trendových odhadů predikovali odborníci z Výzkumného ústavu Agroscope, že v uplynulém roce v porovnání s rokem předchozím došlo ve Švýcarsku k poklesu příjmů ze zemědělské činnosti. Předběžné výsledky doložily, že průměrné důchody zemědělských podniků ve výši 56 000 CHF (cca 43 606 €) byly nižší než v roce 2009, kdy činily 60 000 CHF (cca 46 721 €). Zemědělci nedosáhli na vyšší příjmy ani díky vyšším přímým platbám a nižším nákladům. Důvodem poklesu zemědělských důchodů byly klesající farmářské ceny a nízké zisky. Podle odhadů si jedna rodinná pracovní síla dokázala vydělat v roce 2010 téměř 40 000 CHF (cca 31 147 €).

V roce 2010 byl ve Švýcarsku upraven systém přímých plateb tak, aby poskytl zemědělským podnikům o něco vyšší přímé platby. Také stoupl podíl ekologicky obhospodařovaných ploch zemědělské půdy. Cizí náklady v meziročním porovnání poklesly kromě jiného díky nižším cenám hnojiv, koncentrovaných krmiv a pohonných hmot. Méně peněz zemědělci vydali také za nákup zvířat, protože ceny hospodářského dobytka a selat byly v meziročním srovnání nižší. Definitivní výsledky budou publikovány na začátku září.

Einkommen sinkt

Dlz primus schweine, 2011, č. 6, s. 7

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info