Souhrn událostí uplynulého dne – 29. 6. 2011

Anonymní potraviny skončí. Lidé budou znát jejich přesný původ

Prodejci potravin budou muset hrát se zákazníky férovou hru. Éra anonymity potravin po letech brzy skončí. Zástupci zemí EU se shodli na jednotném značení potravin. Například u masa se brzy dozvíte místo narození zvířete nebo informace o porážce. Přibudou navíc detaily o množství soli, kyselin, tuků a cukrů. Současné značení je někdy nesmyslné. Například nálepka "české maso" nemusí vůbec znamenat, že skutečně pochází z Česka. Lze tak označit i zboží, které výrobce v Česku jen zabalil.

Česká republika pokračuje v úsilí zabránit diskriminačnímu zastropování plateb podle velikosti podniku

V Lucemburku se v úterý naposledy za maďarského předsednictví sešli ministři zemědělství Evropské unie, aby jednali o problematice mořského rybolovu, o vývoji ohledně nákazy bakterií E.coli či o budoucnosti programu potravinové pomoci pro nejchudší. Jednání využil český ministr zemědělství Ivan Fuksa k neformální diskuzi o budoucnosti Společné zemědělské politiky EU a uspořádal setkání s protějšky z Německa, Velké Británie, Slovenska, Rumunska, Bulharska a se zástupci Maďarska jako pozorovateli.

Omezení prodeje půdy cizincům končí, zákon podepsal prezident

Zákonné omezení nákupu zemědělské půdy pro cizince bude zrušeno. Počítá s tím vládní novela devizového zákona, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. ČTK o prezidentově podpisu informoval Klausův mluvčí Radim Ochvat. Zákaz prodeje půdy cizincům si Česko vyjednalo při vstupu do EU před sedmi lety, tato výjimka přestala platit počátkem května. Česko si před vstupem do EU vyjednalo na prodej nemovitostí určených k bydlení pětileté a zemědělské půdy sedmileté přechodné období.

V čele Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství stane Brazilec

Těsným počtem hlasů zvítězil v tajné volbě Brazilec José Graziano da Silva, v nadcházejících letech tak povede Organizaci spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Jeho jediným vážným protikandidátem byl bývalý dlouholetý ministr zahraničních věcí Španělska, Miguel Ángel Morationos Cuyaubé. O volbě nového generálního ředitele rozhodlo 37. zasedání Konference FAO ve dnech 25. 6. - 2. 7. 2011, kterého se v Římě účastní ministři zemědělství z více než 190 členských zemí organizace.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info