Bioakademii 2011 zahájil člen Evropské komise Andreas Gumbert

Tisková zpráva PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců

Lednice (29. června 2011) - Letní konferenci ekologického zemědělství, Bioakademii 2011, dnes zahájil Andreas Gumbert z Evropské komise, Vilém Žák, poradce ministra životního prostředí, a Marek Světlík, vedoucí oddělení obnovitelných zdrojů energie a environmentálních strategií Ministerstva zemědělství ČR. Účastníky prestižní konference rovněž přivítal děkan zahradnické fakulty Mendelovy univerzity Robert Pokluda spolu s manažerkou PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřinou Nesrstovou. Na úvod konference řečníci vyzdvihli stoupající význam ekologického zemědělství, a to jak z hlediska životního prostředí obecně, tak v souvislosti s rozvojem regionů.

Globální vhled do budoucnosti nejen ekologického zemědělství nabídnul Andreas Gumbert, člen Evropské komise. Podle něj musí Evropa počítat s nároky, které na zemědělství bude klást zvyšující se populace. „Je třeba, aby zemědělství v Evropě nestagnovalo, ani nesnižovalo výkon a kvalitu. V případě, že by došlo k útlumu evropského zemědělství, znamenalo by to zvýšení zemědělské produkce v jiných částech světa. Tam by takový krok bohužel mohl znamenat mýcení lesů, což by rozhodně nepřispělo ke zmírňování změny klimatu,“ sdělil Andreas Gumbert. Upozornil, že ekologické zemědělství, které je šetrné k životnímu prostředí, má pozitivní vliv na klimatickou změnu. Právě zmíněná problematika byla na program letošní Bioakademie zařazena zcela poprvé. Do hledání řešení se na speciálním workshopu pustily špičky v oboru.

Význam ekologického zemědělství postupně roste také v  České republice. V současné době hospodaří ekologicky přes čtyři tisíce subjektů na 11% půdy. To by se podle Marka Světlíka z Ministerstva zemědělství ČR mělo do roku 2015, dle vládou schválené strategie, zvýšit o tři procenta, přičemž 20% dané plochy by tvořila orná půda. Strategie počítá, že biopotraviny v následujících letech zaujmou tříprocentní podíl na trhu, z něhož 60% budou tvořit domácí bioprodukty.

Zmíněný trend rovněž vítá Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. „Řady členů našeho svazu se rozrůstají. Uvědomujeme si, že je třeba se věnovat praktikujícím ekologickým zemědělcům z hlediska zprostředkování nejnovějších poznatků, výměny informací i kontaktů. Zájem o Bioakademii a řadu dalších vzdělávacích akcí, které pořádáme, je toho důkazem,“ uvedla Kateřina Nesrstová. Na Bioakademii letos přijelo do Lednice na jižní Moravě na sto dvacet účastníků z řad ekologických zemědělců, zástupců neziskových organizací i státní správy.

Nad konáním letní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2011převzal záštitu ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Další informace poskytne Milan Kouřil, manažer projektu OPLZZ, hlavní koordinátor Bioakademie, (tel.: 724 395 536, milan.kouril@pro-bio.cz), nebo Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, pro-bio@pro-bio.cz).

Poznámky:

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 581 farmářů, 75 bioprodejen a 275 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku.

Bioakademie 2011 (www.pro-bio.cz/bioak) probíhá od 29. června do 1. července v prostorách Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici. 11. ročník Bioakademie se zaměří na regionální biopotraviny, regionální rozvoj a boj proti účinkům klimatické změny. Každoroční letní konference ekologického zemědělství se tradičně zúčastní ekologičtí zemědělci, zpracovatelé a prodejci biopotravin, zástupci státní správy a samosprávy, neziskových organizací a další.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info