Souhrn událostí uplynulého dne – 30.6. 2011

Farmáři na Plzeňsku nakupují více zemědělských strojů než loni

Oživení prodeje zemědělské techniky oproti loňsku hlásili dnes téměř všichni prodejci strojů na největší regionální zemědělské výstavě v Plzeňském kraji na Hadačce u Kralovic. Důvodem jsou hlavně výrazně vyšší výkupní ceny, které farmáři dostávali za plodiny z loňské sklizně oproti zpeněžení produkce z roku 2009. Někteří z nich ale ještě čekají, jak dopadne letošní sklizeň. Zájem diváků i firem je rok od roku vyšší, letos přijelo 120 firem a návštěvnost bude určitě vyšší než loňských 5000 lidí, řekl ČTK Jaroslav Bulín z Kralovické zemědělské, která akci zaměřenou na techniku a rostlinnou i živočišnou výrobu pořádala už podeváté.

Vyjádření AK ČR k zastavení prodeje státní půdy přes PF ČR

Dne 24. června t.r. zastavil Pozemkový fond ČR s okamžitou platností prodej státní půdy podle § 6,7,8 zákona č. 95/1999 Sb., o prodeji státní půdy, jejichž dikce upravuje prodej půdy na 30-ti leté splátky, a to s argumentací, že je podle vyjádření Ministerstva zemědělství možné ze strany Evropské komise považovat bezúročné splátky za skrytou veřejnou podporu státu.

Zemědělci zaseli méně máku, ten může chybět

Výkupní cena máku se letos pohybuje okolo 25 korun, což je podle zemědělců pod výrobními náklady. Pole na mnoha místech Havlíčkobrodska nyní pokrývají bílé koberce květů. Přestože letošní úrodu máku zatím zásadněji nepoškodily rozmary počasí ani choroby, může být nakonec této oblíbené pochutiny nedostatek. „Letos máme dvě stě dvacet hektarů máku, což je oproti minulému roku pokles o nějakých padesát hektarů. Důvodem je zatím ne moc příznivá výkupní cena máku. Ta se nyní pohybuje kolem pětadvaceti korun, což je pod výrobními náklady,“ řekl Vratislav Šantrůček z havlíčkobrodské Osivy, která obhospodařuje pole máku u Pohledu a Přibyslavi.

Pokles zemědělských důchodů ve Švýcarsku

Podle prvních trendových odhadů predikovali odborníci z Výzkumného ústavu Agroscope, že v uplynulém roce v porovnání s rokem předchozím došlo ve Švýcarsku k poklesu příjmů ze zemědělské činnosti. Předběžné výsledky doložily, že průměrné důchody zemědělských podniků ve výši 56 000 CHF (cca 43 606 €) byly nižší než v roce 2009, kdy činily 60 000 CHF (cca 46 721 €). Zemědělci nedosáhli na vyšší příjmy ani díky vyšším přímým platbám a nižším nákladům.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info