Nejlepším výrobkem Libereckého kraje je turistická klobása

Nejlepším potravinářským výrobkem Libereckého kraje se letos stala turistická klobása z Jatek Lomnice nad Popelkou, zároveň zvítězila i v kategorii maso a masné výrobky. Porota letos posuzovala 38 výrobků od 13 potravinářských firem z celého kraje, řekl dnes novinářům krajský radní pro zemědělství Jaroslav Podzimek. Soutěž o Výrobek roku Libereckého kraje se letos uskutečnila už poosmé.

"Farmáři a výrobci potravin mají možnost přihlásit svou produkci do soutěže ve 12 kategoriích. Vítěz v kategorii získává titul Výrobek roku a 20.000 korun, celkový vítěz titul Nejlepší výrobek roku a 40.000 korun," řekl Podzimek. Titul se uděluje na dva roky. Soutěžilo se například v kategoriích mléko a mléčné výrobky, mlýnské a pekařské výrobky, potraviny pro zvláštní výživu, alkoholické a nealkoholické nápoje, biopotraviny a samostatnou kategorii mají i soukromé farmy.

Nejúspěšnějším účastníkem v historii soutěže jsou Jizerské pekárny, které si nejvyšší ocenění odnesly už čtyřikrát. Letos zvítězily ve dvou kategoriích. Označení výrobek roku tak ponese Podhorský chléb a také bezlepkové rakvičky. Dvakrát získala nejvyšší ocenění Moštovna Lažany, která letos vyhrála kategorii nápojů se svým nápojem z červené řepy a jablek. Loni si odnesl absolutní vítězství Josef Pulíček, letos zvítězil v kategorii biopotravin jeho čerstvý uzený kozí sýr.

Označení výrobek Libereckého kraje získalo také máslo z příšovické mlékárny společnosti Plastcom, "Čerstvej bílej - sýr přírodní nezrající s olivami" od firmy Tomeli a také Smaženka z JVS Semilské pekárny. "Ocenění včetně finanční odměny firmy převezmou na krajských dožínkách, které se uskuteční 3. září ve Smržovce na Jablonecku," dodal Podzimek.

Soutěž o výrobek Libereckého kraje není jedinou potravinářskou soutěží v Libereckém kraji. Producenti potravin měli možnost se zapojit také do soutěže o Regionální potravinu, kterou financuje ministerstvo zemědělství. Tato soutěž je ale otevřena jen malým a středním výrobcům do 250 zaměstnanců, a tak se do ní třeba Jizerské pekárny nemohou přihlásit. Označení regionální potravina získalo letos v kraji osm výrobků.

Potravinářská komora ČR využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info