Boj se salmonelou se v Dánsku zostřuje
30.06.2011 | APIC-AK
Dánský průmysl zpracování vepřového masa se úspěšně potýká s potlačením výskytu salmonel.
V Dánsku se potírání přítomnosti, a tím výskytu nákaz způsobených salmonelou, ve výrobním řetězci vepřového masa výrazně zostřilo. Podle zprávy zveřejněné oborovým sdružením Danish Agriculture and Food Council, by měl plán k potírání výskytu salmonel IV snížit do roku 2013 jejich výskyt na 1 a méně %.
Podle zvěrolékařky a vedoucí odpovědného odborného týmu Dr. Vineme Mogelmose, se tím zvýšily náklady na kontrolu a dozor. Přitom však byla příjemně překvapena velmi nízkým výskytem salmonel v podnicích zpracujících vepřové maso a výrazným poklesem zjištění salmonelóz u lidí, z čehož se může vyvozovat souvislost s mikrobiálně bezpečným dánským vepřovým masem.
Motivace a aktivní přístup všech zúčastněných na výrobě se vyplatila. U jatečně upravených těl by se měl v současné době výskyt salmonel od roku 1993 snížit ze 7 % na méně než 1,2 %.
Další články v kategorii
- V Jeseníkách sčítali sovy a slyšeli i vlk (24.04.2024)