Boj se salmonelou se v Dánsku zostřuje

Dánský průmysl zpracování vepřového masa se úspěšně potýká s potlačením výskytu salmonel.

V Dánsku se potírání přítomnosti, a tím výskytu nákaz způsobených salmonelou, ve výrobním řetězci vepřového masa výrazně zostřilo. Podle zprávy zveřejněné oborovým sdružením Danish Agriculture and Food Council, by měl plán k potírání výskytu salmonel IV snížit do roku 2013 jejich výskyt na 1 a méně %.

Podle zvěrolékařky a vedoucí odpovědného odborného týmu Dr. Vineme Mogelmose, se tím zvýšily náklady na kontrolu a dozor. Přitom však byla příjemně překvapena velmi nízkým výskytem salmonel v podnicích zpracujících vepřové maso a výrazným poklesem zjištění salmonelóz u lidí, z čehož se může vyvozovat souvislost s mikrobiálně bezpečným dánským vepřovým masem.

Motivace a aktivní přístup všech zúčastněných na výrobě se vyplatila. U jatečně upravených těl by se měl v současné době výskyt salmonel od roku 1993 snížit ze 7 % na méně než 1,2 %.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info