Boj s tuberkulózou skotu

Likvidace jezevců z důvodu přenášení tuberkulózy skotu proběhne ve Velké Británii až na jaře příštího roku.

Ve Velké Británii musí ještě čekat se zahájením plošné likvidace jezevců, což je opatření nutné v rámci boje s tuberkulózou skotu. Jezevci jsou vektorem této nebezpečné choroby. S vybíjením jezevců bude možné započít nejdříve na jaře příštího roku, jak uvedl zástupce britského ministerstva zemědělství ve zprávě pro odborný časopis Farmers Weekly.

Kromě jiných okolností se na prodlevě spolupodílely různé právní kroky. Nyní je nutné vyčkat ještě přezkoumání celé kauzy u soudu.

Za hlavní úkol státní sekretář označil nutnost likvidační akci v určených oblastech dotáhnout až do konce. Podle dostupných zkušeností je nutné pro dosažení prokazatelného účinku vytrvat v boji s jezevci minimálně po dobu čtyř let. Ze strany odborných zemědělských a veterinárních kruhů zaznívají hlasy volající v zájmu úspěšnosti boje s touto nekontrolovatelnou nákazou skotu po likvidaci jezevců již několik let. Za tímto velmi oblíbeným zvířetem však stojí velmi silná lobby, takže jednání nejsou vůbec snadná. Již předchozí labouristická vláda se takových opatření zalekla.

Nyní to za koalice liberálů a konzervativců nevypadá o mnoho jinak. V lednu a únoru letošního roku se podle informací britského ministerstva zemědělství prováděla kontrolní opatření v rámci boje s tuberkulózou ve 4 355 stádech skotu, což je o 215 stád více než ve srovnatelném období loňského roku. V prvních dvou měsících letošního roku byl zaregistrován výskyt 989 nových případů tuberkulózy, ve stejném období loňského roku to bylo 874 případů. (AgE)

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info