Nestlé jedná o převzetí největší čínské cukrářské firmy

Švýcarský výrobce cukrovinek Nestlé jedná s čínskou cukrářskou firmou Hsu Fu Chi International o možném převzetí. O čínskou cukrářskou jedničku podle tržní hodnoty mají zájem ještě další dvě společnosti, uvedla sama čínská firma.

Nestlé má přitom zájem o získání čínské společnosti a zbylé dvě společnosti by rády s čínskými cukráři uzavřely dlouhodobé spojenectví, uvedl mluvčí Hsu Fu Chi International Christine Sun.

Možné spojení švýcarského gigantu a čínské firmy přitom odborníci vítají. "Nestlé by tak získala přístup na rychle rostoucí cukrovinářský trh o objemu šesti miliard dolarů," uvedl pro agenturu Bloomberg analytik MF global Andy Smith s tím, že by navíc mohli obě firmy prodávat své zboží na mezinárodních trzích.

Skutečností je, že se Nestlé musí po příležitostech k expanzi dívat, protože má hotovost ve výši 28,3 miliardy dolarů, které získala prodejem kontrolního balíku ve firmě Alcon, jež vyrábí produkty na péči o oči.

Na druhou stranu podobným obřím transakcím nepřejí čínské úřady. Ty v minulosti zablokovaly například nabídku Coca-Coly na největšího čínského výrobce džusů China Huiyuan Juice Group, protože se obávaly, že by to poškodilo konkurenci na trhu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info