Souhrn událostí uplynulého dne – 4.7. – 6.7. 2011

Zemědělci ve středních Čechách letos očekávají průměrné výnosy

Žně ve středních Čechách se naplno rozjedou příští týden. Zemědělci letos očekávají průměrné výnosy. U obilí předpokládají hektarový výnos kolem 4,8 tuny, což by bylo obdobné jako loni. ČTK to dnes řekla ředitelka krajské agrární komory Zlata Koukolíčková. "Od jara to bylo se srážkami slabší, byly jenom bouřky, ale nebyly plošné srážky," upozornila Koukolíčková. Kvůli suchu má obilí méně odnoží, což snižuje výnos. Pozdní mrazy, které uškodily ovocnářům a vinařům, obilí naopak nevadily.

Rozpočet EU do roku 2020

Evropská komise představila koncept rozpočtu EU pro období let 2014 až 2020, ve financování zemědělské politiky by se neměly odehrát žádné revoluční změny. Po roce 2013 by v zemědělské politice EU nemělo dojít k žádnému zásadnímu převratu, zdůraznil Dr. Klaus-Dieter Borchardt z Evropské komise u příležitosti Dne německých zemědělců, který se konal v německém Koblenzi. Komisí schválené návrhy rozpočtu EU na roky 014 až 2020 znamenají pro zemědělskou politiku dalekosáhlou finanční stabilitu.

Bakterie nalezené v balené vodě Aquila Aqualinea nejsou patogenní

Národní referenční laboratoř pro E.coli a shigely Státního zdravotního ústavu v Praze dnes dokončila laboratorní rozbor bakterie Escherichia coli, kterou objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce při úřední kontrole v balené vodě s obchodním názvem „Aquila Aqualinea“ v šarži s datem minimální trvanlivosti do 20.5.2012. Podle výsledků laboratorních testů zjištěné kmeny E.coli nepředstavují akutní riziko. Nejde tedy ani o shiga-toxin produkující E.coli (STEC) ani o sérotyp E. coli O104 : H4, který je podle současných poznatků odpovědný za nedávnou epidemii v Německu.

Déšť zpomaluje sklizeň ozimé pšenice v U.S.

Nárůst ceny zaznamenal v průběhu včerejšího dne nejaktivnější futures kontrakt na pšenici na burze Chicago Board of Trade. Příčinou se staly spekulace, podle nichž deštivé počasí, panující v oblasti Velkých plání ve Spojených státech, zpozdí v současné době probíhající sklizeň. V následujících dvou dnech by mělo kvůli přicházejícím bouřím v některých částech Kansasu, jež je největší pěstitelskou oblastí ozimé pšenice v U.S. napršet až 3,8 centimetrů vody.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info