Souhrn událostí uplynulého dne – 7.7. 2011

Začátek žní ve Zlínském kraji zbrzdily lijáky a lokální záplavy

Začátek žní ve Zlínském kraji zbrzdily prudké lijáky a lokální záplavy z konce uplynulého týdne. Zatímco v předchozích letech někteří farmáři nejranější obilovinu, ozimý ječmen, v tuto dobu už sklízeli, letos do polí zatím nevyjeli. ČTK to dnes řekl předseda Agrární komory Zlínského kraje Josef Radílek. "Podle mých informací zemědělci do polí vyjedou nejdříve na konci tohoto týdne, spíše na začátku příštího týdne. Zahájení prací zbrzdilo deštivé počasí," uvedl Radílek s tím, že letos farmáři oseli přibližně stejně velkou plochu jako loni. Podle informací Českého statistického úřadu to bylo takřka 57.000 hektarů.

Ovocnářská unie ČR získala nominaci na Evropskou ekologickou cenu pro podnikatele 2012 v kategorii „environmentální management“

Ovocnářská unie ČR uspěla s projektem „Integrovaná produkce ovoce“ v soutěži společnosti Business Leaders Forum a bude se v kategorii „environmentální management“ příští rok v červnu za ČR ucházet o Evropskou ekologickou cenu. Ministerstvo zemědělství podporuje „Integrované pěstování ovoce“ od roku 2005. Čeští ovocnáři pěstují ovoce v souladu s ochranou životního prostředí a daří se jim nabízet zákazníkům velmi kvalitní plody.

Světové ceny potravin v červnu kvůli cukru stouply o procento

Světové ceny potravin v červnu stouply v průměru o zhruba jedno procento a vymazaly květnový pokles. Obiloviny sice dál zlevňovaly, výrazně však zdražil cukr, sdělila dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). FAO rovněž dál zvýšila svůj odhad letošní produkce obilnin na další rekord. Index světových cen potravin FAO se v červnu zvýšil na 234 bodů z revidované květnové úrovně 231 bodů.

Rusko chce pěstovat více zeleniny ve sklenících

Z důvodu omezení dovozů zeleniny z Evropské unie chce Rusko do budoucna zvýšit produkci zeleniny ze skleníků. Příslušný návrh programu předložil v minulém týdnu vládní výbor pro otázky zemědělství. Současně projednalo grémium pod vedením prvního náměstka předsedy vlády Viktora Zubkova obdobný návrh týkající se pěstování ovoce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info