Evropský parlament podpořil zkrmování PAP

Poslanci Evropského parlamentu na rozdíl od francouzského ministra zemědělství podpořili myšlenku zkrmování zpracovaných živočišných proteinů drůbeži a prasatům.

Brusel (aho) – Vzhledem k panujícímu deficitu proteinu v Evropské unii podpořili poslanci Evropského parlamentu myšlenku povolení zkrmování tzv. PAP (Processed animal protein) – zpracovaných živočišných proteinů prasatům a drůbeži za předpokladu zachování zákazu kanibalismu a zpracování pouze živočišných proteinů nevhodných pro lidskou spotřebu. Ke striktním podmínkám patří i to, že živočišná bílkovina musí pocházet pouze z živočišných druhů, které nejsou v žádném vztahu k onemocnění TSE a že bude zpracovaná živočišná bílkovina zkrmována pouze nepřežvýkavcům. PAP byl Nařízením Komise EU č. 142/2011 definován jako materiál, který vzniká při porážce zdravých zvířat (kategorie 3).

Francouzský ministr zemědělství Bruno Le Maire se vyslovil proti zrušení stávajícího zákazu zkrmování zpracovaných živočišných proteinů. Absolutní prioritou musí být zajištění bezpečnosti potravin pro francouzské obyvatelstvo, vysvětlil ministr svůj postoj v rozhovoru pro tradiční politický magazín RTL-Le Monde. Ministr ujistil, že dokud on bude ve funkci ministra zemědělství, zůstane ve Francii zákaz zkrmování živočišných mouček v platnosti. Vedou ho k tomu i další indicie. Ačkoliv byly ústřední státní úřady pro otázky bezpečnosti potravin, ochrany zdraví, životního prostředí a práce pověřeny vydat stanovisko zohledňující všechny ekonomické a technické aspekty týkající se použití živočišných mouček a také Národní rada pro výživu měla zjistit očekávání společnosti týkající se tohoto tématu, není možné očekávat předložení odpovídající pozice před koncem roku. Nezávisle na tom převažuje obecný odhad, že Paříž s ohledem na prezidentské volby, které se budou konat v příštím roce, nepodpoří v žádném případě odvolání zákazu zkrmování živočišných mouček. Bruno Le Maire je v tisku zmiňován jako jeden z možných kandidátů na post příštího francouzského prezidenta. (AgE)

Europäisches Parlament unterstützt Verfütterung von PAP an Geflügel und Schweine [2011-07-07], www.animal-health-online.de Frankreich will Tiermehlverbot nicht abschaffen [2011-07-07], www.topagrar.com

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info