Souhrn událostí uplynulých dní – 8. - 10. 7. 2011

Mezinárodní vědecké setkání začíná 11. 7. 2011 na České zemědělské univerzitě v Praze

Hlavním zaměřením jednání vědeckého setkání (čtyř mezinárodních vědeckých konferencí) je využití moderních informačních a komunikačních technologií pro bezpečnost potravin, udržitelný rozvoj a precizní zemědělství. Jedná se o největší akci tohoto druhu v roce 2011. Účastnit se bude 400 vědeckých pracovníků z 61 zemí. Mezinárodní vědecké setkání bude probíhat od 11. 7. do 14. 7. 2011 na České zemědělské univerzitě v Praze (Kamýcký 129, Praha 6 - Suchdol) a zahrnuje čtyři samostatné konference: EFITA/WCCA, ECPA, ECPLF, ISAF.

AK: Povinné značení původu by mohlo zvýšit spotřebu českého masa

Nová směrnice Evropské unie, která nařizuje značit původ prodávaného čerstvého masa, by mohla zvýšit spotřebu masa pocházejícího z tuzemských chovů a pomoci tak českým farmářům. Shodují se na tom zástupci Agrární komory i zpracovatelů masa. Novou směrnici ve středu schválil Evropský parlament, přičemž chystané změny se týkají rovněž uvádění podrobných informací o výživné hodnotě na obalech potravin. "Agrární komora už dlouhou dobu poukazuje na nekontrolovaný dovoz masa ne zrovna košer původu.

Světové ceny potravin kvůli drahému cukru opět rostly

Světové ceny potravin v červnu stouply v průměru o zhruba jedno procento a vymazaly květnový pokles. Obiloviny sice dál zlevňovaly, výrazně však zdražil cukr, sdělila ve čtvrtek Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). FAO rovněž dál zvýšila svůj odhad letošní produkce obilnin na další rekord. Index světových cen potravin FAO se v červnu zvýšil na 234 bodů z revidované květnové úrovně 231 bodů. Ukazatel v důsledku rostoucích cen obilí a dalších komodit vystoupil v únoru na 238 bodů, což byla rekordní hodnota v jeho více než 30leté historii. V meziročním srovnání je index, který zahrnuje obilniny, olejniny, mléko, maso a cukr, vyšší o zhruba 40 procent.

Přesné zemědělství: výhody systému

Využití moderních technologií je nezbytnost. To, že jsou traktor a zemědělské stroje „nabité“ elektronikou, již nikoho nepřekvapí. Počítač v traktoru je stejnou samozřejmostí jako v osobním autě. Využití moderních technologií jde ale mnohem dál, než jenom ukázat trasu stroje na poli. Tři významné investiční skupiny NH ve spojení s Trimble, John Deer a AGCO ve spojení s TOPCON spolu svádí boj nejen v oblasti traktorů, ale nyní už i v oblasti zemědělských navigací. Značky Trimble, Topcon a Green Star se trvale zabydlují v kabinách traktorů u nejmodernějších zemědělců.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info