Schwarzenberg versus Lesy ČR: čeká se na souhlas ministra zemědělství (ceskapozice.cz)

Smírné vyřešení letitého sporu, na němž se ministr zahraničí se státním podnikem dohodl, musí ještě posvětit Ivan Fuksa.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se sice s podnikem Lesy ČR dohodl na smírném vyřešení letitého sporu, kdy bude věc definitivně ukončena, však zůstává otázkou. Dle informací ČESKÉ POZICE se totiž stále čeká na souhlas ministerstva zemědělství.

Zdeněk Roch, tiskový mluvčí pro civilní sektor Okresního soudu v Hradci Králové, pro ČESKOU POZICI uvedl, že ohledně dohody mezi Karlem Schwarzenbergem a státním podnikem Lesy ČR doposud nebylo nařízeno jednání. "Soud nemá o případném uzavření smíru mezi účastníky v této věci žádné informace. Obecně lze říci, že pokud je soudu předložen účastníky uzavřený smír, rozhodne soud usnesením, zda ho schvaluje, či nikoliv," dodal Roch.

Tiskový mluvčí společnosti Lesy ČR Zdeněk Boublík již dříve konstatoval, že smír je řešením, jež je pro Lesy ČR nejhospodárnější. "Soudu bude návrh na smír předložen poté, co bude schválen ze strany zakladatele," upřesnil Boublík. "Černého Petra" drží ministerstvo zemědělství. Proč doposud podmínky smíru mezi Schwarzenbergem a Lesy ČR rezort řízený Ivanem Fuksou (ODS) neodsouhlasil? Existují nějaké překážky, které tomuto kroku brání? Na tyto dotazy ČESKÉ POZICE ministerstvo zemědělství odpovědělo: "Jde o velmi rozsáhlý komplex majetku, který musí ministerstvo v rámci schvalovacího procesu důkladně posoudit." Armine Artouni z tiskového oddělení dodal, že v tuto chvíli nelze odhadnout, jak dlouho bude proces trvat.

Pře mezi státním podnikem Lesy ČR a Karlem Schwarzenbergem se táhne již od roku 2003. Kauzou se postupně zabývaly soudy v Hradci Králové i Nejvyšší soud a vždy se postavily na stranu Lesů ČR. Ústavní soud (ÚS) však před třemi lety vyhověl Karlu Schwarzenbergovi. Podstatou sporu je náhrada škod ve výši zhruba 13,3 milionu korun, které vznikly na Schwarzenbergových lesních pozemcích v době před restitucí. Karel Schwarzenberg a Lesy ČR dospěly nedávno ke smíru, jehož podstatou je převod zhruba 244 hektarů lesních pozemků, které jsou nyní ve vlastnictví státu, na Schwarzenberga.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info