Zpřesnění krmné hodnoty obilovin

V Německu vzniklo pod vedením profesora Markuse Rodehutscorda z Ústavu výživy zvířat Univerzity v Hohenheimu nové výzkumné středisko s názvem Grain Up, které si klade za cíl nově stanovit a zlepšit krmnou hodnotu nejvýznamnějších druhů a odrůd krmných obilovin. Dosud zemědělci, poradci a krmivářský průmysl pracovali se starými průměrnými hodnotami, což vedlo k nepřesnostem a mnoho živin tak zůstávalo nevyužito. To negativně ovlivňuje životní prostředí a zvyšuje náklady na krmení.

Prvním krokem bude analýza přesného živinového složení jednotlivých druhů a odrůd obilovin. Následně bude prostřednictvím krmivářských pokusů a analýzy exkrementů zjišťována stravitelnost živin u různých druhů hospodářských zvířat. Ze získaných dat bude stanovena krmná hodnota každé jednotlivé odrůdy pro každý druh hospodářských zvířat. Tyto hodnoty budou následně uloženy do databanky, takže je budou moci pro svoji potřebu bezplatně využívat zemědělci, poradci a výrobci krmných směsí. I šlechtitelé obilovin by v budoucnu měli být schopni selektovat a optimalizovat odrůdy obilovin na základě jejich krmné hodnoty.

Jedním z cílů výzkumného střediska je vyvinutí rychlé testovací metody, s jejíž pomocí bude možné rutinně co možná nejpřesněji odhadnout krmnou hodnotu obilovin. Tato metoda by měla umožnit zemědělcům a výrobcům krmných směsí prověřit partie obilovin na místě a přesněji vypočítat krmnou dávku, což by mělo vést k redukci nákladů na krmení a efektivnějšímu využití obilovin.

Přesněji vybilancovaná krmná dávka má pozitivní vliv i na životní prostředí, protože klesá podíl živin vyloučených exkrementy. Je možné zredukovat množství emisí dusíku a fosforu ve vzduchu, půdě a ve vodě.

Na zřízení výzkumného střediska se spolupodílelo několik univerzit, výzkumných ústavů a také společností a svazů z privátní hospodářské sféry: univerzity v Hohenheimu, Halle-Wittenbergu, Bonnu a Rostocku, Vysoká škola veterinární v Hannoveru, Zemský výzkumný ústav pro zemědělství a rybářství Meklenburska-Předních Pomořan a Ústav Friedricha Loefflera. Projekt byl podpořen finančními prostředky Spolkového ministerstva pro výživu, zemědělství a ochranu spotřebitele prostřednictvím Spolkového ústavu pro zemědělství a výživu. Projekt bude po dobu tří let čerpat finanční prostředky ve výši 3,4 mil. €.

Mehr Fleisch aus weniger Getreide

Top agrar, 2011, č. 6, s. S 3

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info