Kozí biomléko je na trhu žádané

Kozy se v současné době v ČR stejně jako ve většině evropských států chovají za účelem ekologického a ekonomického udržování trvalých travních porostů, produkce mléka a masa nebo pro svoje osobité vlastnosti jako "hobby" zvířata.  

Při chovu koz v rámci podnikání by náklady spojené s produkcí mléka a masa měl pokrýt prodej tržních produktů. Mimoprodukční funkce by jako celospolečensky prospěšná činnost měly být hrazeny formou dotací a podpor z unijních a národních prostředků.

Vzhledem ke specifickým vlastnostem koz, především schopnosti okusovat dřeviny, jsou kozy vhodným druhem zvířat k udržování některých biotopů. Udržování biotopů pastvou koz může být etologické, ekologické a pro podniky i ekonomické. Jako příklad může sloužit spolupráce chovatelů koz s orgány ochrany přírody v CHKO Bílé Karpaty, Český kras, Moravský kras, Kokořínsko atd. S ochranou životního prostředí a podporou péče o krajinu, se snahou o bezpečnější a kvalitnější potraviny a v důsledku připravovaných změn společné zemědělské politiky unie se postupně mění i názory a pohledy na chov koz i ovcí.

Autorem obsáhlého textu, který si můžete přečíst na webu Bioinstitutu,  je ing. Jan Dvorský dlouholetý ředitel kontrolní organizace KEZ, nyní poradce a školitel v ekologickém zemědělství se zaměřením na živočišnou produkci a právní úpravu EZ.

Zdroj: Agronavigator.cz

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info