Meziroční inflace v červnu nečekaně zpomalila na 1,8 pct

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v červnu zpomalil na 1,8 procenta z květnových dvou procent. V porovnání s předchozím měsícem ceny klesly o 0,2 procenta, což ovlivnilo hlavně zlevnění potravin a nealkoholických nápojů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici přitom čekali další růst inflace.

"Poptávkové tlaky do inflace chybí a vzhledem k očekávanému vývoji spotřeby domácností se těchto tlaků nedočkáme ani v nejbližší budoucnosti, což bude držet ziskové marže prozatím stlačené," komentoval čísla Jiří Škop z Komerční banky. Inflační tlaky podle něj nehrozí ani kvůli mzdovým nákladům, které v reálném vyjádření stále klesají.

"Inflaci brzdily hlavně ceny zboží dlouhodobější spotřeby, jako je oblečení nebo elektronika. Svůj podíl měla i nová auta, jejichž cena stále klesá," doplnil analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Ceny zeleniny podle ČSÚ meziročně poklesly o 12,3 procenta po květnovém růstu o 6,2 procenta. Ceny plodové zeleniny se snížily o 36,5 procenta. Ceny brambor byly v červnu meziročně nižší o 15,6 procenta, zatímco v květnu byly o 53,9 procenta vyšší než loni. Podle statistiků byl důvodem naprosto rozdílný meziměsíční vývoj cen brambor v letošním a loňském červnu. Mírné zpomalení růstu cen nastalo v dopravě zejména v důsledku cen pohonných hmot, jejichž růst zmírnil na 7,9 procenta.

Ceny rýže se meziročně snížily o 3,7 procenta, vajec o 11,9 procenta, citrusů o 14 procent, banánů o 22,7 procenta a peckovin a bobulovin o 5,1 procenta.

Nižší než loni byly i nadále ceny oděvů, a to o 3,7 procenta. O 4,4 procenta pokračoval meziroční pokles cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost. Ceny zboží a služeb pro domácnosti klesly o dvě procenta, ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 11,3 procenta a cen mobilních telefonů o 11 procent.

"Ceny potravin a nealkoholických nápojů si i v červnu zachovaly největší vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen, který však díky cenám zeleniny oslabil," uvedl ČSÚ. Ceny běžného pečiva vzrostly o 34,6 procenta, chleba o 20,7 procenta, mouky o 38,7 procenta, mléka o 16,1 procenta, másla o 19,2 procenta, jedlých olejů o 25 procent, cukru o 28,7 procenta.

Ceny lihovin stouply o 3,1 procenta, vína o pět procenta a tabákových výrobků o 3,4 procenta.

Druhý největší vliv na celkovou úroveň spotřebitelských cen, který v červnu zesílil zvýšením cen zemního plynu o 13,9 procenta, měly ceny za bydlení. Ceny elektřiny byly vyšší o 4,8 procenta, vodného o 6,2 procenta, stočného o 5,8 procenta, tepla a teplé vody o 1,7 procenta. Čisté nájemné se zvýšilo o 2,5 procenta, v tom regulované nájemné vzrostlo o 6,7 procenta a tržní o 0,7 procenta.

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen ovlivnil pokles cen zeleniny o 14,9 procenta. Z toho ceny rajčat klesly o 37,4 procenta, salátových okurek o 34,6 procenta, paprik o 41,1 procenta, hlávkového zelí o 24,4 procenta a květáku o 32,1 procenta. Atypický vývoj podle statistiků zaznamenaly ceny brambor, které v minulých letech v červnu výrazně rostly vlivem přechodu spotřeby ze starých na rané brambory, zatímco letos ceny meziměsíčně o 13,5 procenta klesly. Ceny ovoce klesly o 4,9 procenta, z toho nejvíce u broskví o 39,5 procenta a červených melounů o 35 procent.

Ceny oděvů se proti květnu snížily o 1,4 procenta a obuvi o 1,6 procenta. Ceny lihovin klesly o 1,4 procenta, vína o 1,2 procenta a piva o dvě procenta. Ceny pohonných hmot po třech měsících růstu klesly v červnu o 0,8 procenta.

Směrem k meziměsíčnímu zvyšování cenové úrovně působilo zejména zvýšení cen zemního plynu o 7,7 procenta. Čisté nájemné se zvýšilo o 0,1 procenta, v tom regulované bylo vyšší o 0,8 procenta a tržní kleslo o 0,3 procenta. V oddíle rekreace a kultura vzrostly sezonní ceny dovolených s komplexními službami, zvýšily se o 2,8 procenta. Z potravin se zvýšily hlavně ceny chleba o 1,1 procenta, cukru o 3,1 procenta, kávy o 8,4 procenta a minerálních a stolních vod o 3,7 procenta.

Oproti loňskému červnu ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,4 procenta a ceny služeb o jedno procento. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení hypotetického nájemného byl meziročně 102 procent. V porovnání s květnem ceny zboží úhrnem klesly o 0,4 procenta a ceny služeb vzrostly o 0,2 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červnu 1,9 procenta.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) v sedmadvaceti členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v květnu 3,2 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v dubnu. Nejvíce vzrostly ceny v Rumunsku (o 8,5 procenta) a Estonsku (o 5,5 procenta). V Německu zpomalil cenový růst na 2,4 procenta, na Slovensku růst HICP zrychlil na 4,2 procenta.

Podle předběžných výpočtů v červnu HICP v Česku meziročně zmírnil růst na 1,9 procenta z květnových dvou procent a meziměsíčně klesl o 0,1 procenta. Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu je podle Eurostatu za červen je 2,7 procenta.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info