Hrozí konec českých nakladaček

Moravští zemědělci bědují. Nelíbí se jim chování konzerváren. Ty nakupují okurky v zahraničí. Domácí pěstitelé tak nemají odbyt a prorokují konec českým okurkám.

Pěstování okurek je pro něj rodinnou tradicí. Po více než dvaceti letech usilovné práce na poli však uvažuje, že s ní skončí. Uživit se prodejem okurek se totiž podle Bohumila Pilečka ze Starého Poddvorova nedá. Dokonce pravým českým nakladačkám prorokuje konec. „Nemáme odbyt. Konzervárny dělají všechno proto, aby čeští pěstitelé skončili. Nejenomže dovážejí okurky z Polska, ale někteří dokonce až z Vietnamu,“ nechápe chování českých konzerváren Pileček. Podle něj se situace postupně zhoršuje od vstupu České republiky do Evropské unie.

S pěstování okurek už téměř skončil Vladimír Pintera z Nechvalína. Třetím rokem osazuje jen pole o velikosti dvacet arů. Okurky potom prodává jednotlivým zájemcům. „Donutily mně k tomu nestabilní příjmy. Dovozům z Polska se dá jen těžce konkurovat,“ láteřil Pintera. Ten se proto zaměřil na pěstování ovoce. Z toho se dá podle něj uživit, ale ne zbohatnout.

Podle předsedy hodonínské agrární komory Petra Chaloupky tvrzení o konci českých nakladaček není vůbec přehnané. „Je to o ceně práce. Dělníka na sbírání plodin pod sto korun za hodinu práce pěstitel nesežene. A tak všechno zůstává na rodinných příslušnících. Ani to se ale zahrádkářům nevyplatí. Proto si okurky už zasadí jen sami pro sebe,“ domnívá se Chaloupka.

Okurky z Vietnamu

Jak řekl, nejen že si konzervárny dováží okurky z Vietnamu, oni si je tam dokonce nechávají i zavařit. „Potom sklenice oblepí svými etiketami a mají hotový výrobek,“ pousmál se.

Například bzenecká konzervárna RAPA podle jejího ředitele Jiřího Šamánka nakupuje okurky z tuzemska i zahraničí. „Letos pravděpodobně koupíme sedmdesát procent nakladaček od domácích pěstitelů. Zbylé množství dovezeme možná z Polska,“ připustil. Jak uvedl, firma má již osvědčené zemědělce, od kterých okurky vykupuje. „My si ve Vietnamu nic vyrábět nenecháváme. Ale asi se to musí některým firmám vyplatit. Když dají i s dopravou osm korun za sklenku,“ zamyslel se Šamánek.

Od domácích pěstitelů většinou nakupuje okurky také konzervárna z Hrabětic na Znojemsku. Podle vedoucího nákupu Radka Nováka si zavařovat nakladačky nechávají ve Vietnamu firmy upřednostňující cenu nad kvalitou.

Redakce Hodonínského deníku Rovnost se pokoušela zkontaktovat i generálního ředitele společnosti Hamé, která má svou pobočku v Bzenci. Martin Jagoš se kvůli pracovním povinnostem nemohl vyjádřit.

Na jižní Moravě je pořád hodně lidí, kteří si okurky doma sami vypěstují i naloží. „Lidé si v tomto navzájem sousedsky vypomáhají. Je to otázka tradice. Vždyť se říká, že jsou lepší doma vykrmená prasata než ta kupovaná a okurky z domácího pole než ty sedmkrát postříkané,“ prohlásil místopředseda pobočky Českého zahrádkářského svazu v Blatnici pod Svatým Antonínkem Pavel Bílek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info